"Vill inte ha män i förskolan"

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Fler män på förskolan ökar risken för sexövergrepp mot barn.

Men om vi ändå ska ha manliga förskollärare ska de inte få vara ensamma med barnen.

Så resonerade Joakim Lamotte i kvällens "20 minuter" .

– Jag känner mig inte trygg med det, sa han.

I fredags greps en 21-årig man som arbetade på en förskola utanför Kalmar, misstänkt för grov våldtäkt av en femåring. Under helgen erkände han brottet. Efter detta har ytterligare en våldtäkt anmälts och sju andra fall av grova sexuella övergrepp som mannen misstänks ha begått. Nyheten har väckt starka känslor på sociala medier.

En av de som rasat över hur det här kunde hända är frilansjournalisten Joakim Lamotte och ikväll var han med i "20 minuter".

– Det är män som begår de här brotten. De söker sig till verksamheter där det finns barn. 100 personer som är dömda för sexuella övergrepp mot barn jobbar i förskolor. Som det ser ut nu, med så dåliga kontroller så ökar risken att vi får in fler pedofiler i skolan, sa han.

"Känner mig inte trygg"

Han vill inte förbjuda män i förskolan men medger att han själv inte känner sig trygg med att manliga förskollärare ska vara ensam med hans dotter.

– Jag fick dåligt samvete av att jag kände så här. Jag ska ju vara upplyst. Men jag märkte att alla jag pratade med kände så här, även mina mest feministiska vänner, sa han.

Men den här bilden delade inte hans motdebattör Christian Eidevald, förskollärare och forskare.

– Jag känner inte alls igen att alla skulle vara misstänksamma mot män i förskolan. Tvärtom tycker folk att det är jättebra att det finns manliga förskollärare, sa han.

Om man ändå anställer män i förskolan så tycker Joakim Lamotte att man måste öka kontrollen, både när man rekryterar manliga förskollärare och i själva arbetet.

– Vi måste minimera tiden när de vuxna är ensamma med barnen, sa han.

Men att övervaka och styra de som arbetar i förskolan är helt fel att gå, menade hans motdebattör Christian Eidevald.

– Det går inte att skydda barnen på det här sättet, ska jag inte kunna vara ensam hemma med mina barn för att jag är man?, sa han.

"Vi måste sortera bort de olämpliga männen"

Enligt honom är lösningen på problemet med pedofiler i förskolan inte att stänga ute männen, utan att ta in fler.

– Men vi måste ha introduktion och mentorskap för att sortera bort de olämpliga männen, men också de olämpliga kvinnorna, sa han.

Han pekade också på att det är väldigt få män som har begått sexualbrott mot barn i förskolan.

– Vi ska ta oron på allvar. Men jag har bara hört om ett fall där en person som begått sådana här brott har varit utbildad. De outbildade måste vi ge handledning, sa han.

Men Joakim Lamotte tyckte att det är irrelevant om förskolemännen är utbildade eller inte.

– Det är män som våldtar barn och män som slår sina fruar. Vi måste reda ut varför det är män som begår de här brotten, sa han.

Publisert: