Debatt

Vi har råd att ta emot flyktingar i Sverige

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Dogge Doggelito: Jaga skattesmitare i stället för papperslösa

Dogge Doggelito
Dogge Doggelito

Omkring 13 000 år före Kristus låg det en is över hela vårt land. Det innebär att alla invånare måste ha vandrat in söderifrån allt efter som isen smälte. Först kom det renar och andra vilda arktiska djur. Det kanske fanns några hål i inlandsisen där det kan ha bott så kallade protosamer, som möjligen kunde livnära sig på permafrosten. Förmodligen kom de från norr. Sedan tog det mycket lång tid innan det blev ett land som kunde kallas Sverige.

I sagolandet Sverige har vi både demokrati och monarki. Vår drottning Silvia är en väldigt populär invandrare med rötter i såväl Tyskland som Spanien och Brasilien. Självaste kungen härstammar från Frankrike. Det hände sig att Napoleon blev erbjuden Sveriges krona, men han överlät denna till sin marskalk, Jean Baptiste Bernadotte, som följaktligen blev kung i vårt nordiska rike.

I Storbritannien har man räknat ut att invandringen är lönsam för samhället. Obama håller på att jobba med en immigrationsreform för att legalisera elva miljoner odokumenterade invandrare i USA.

"Immigration has always been a part of American history, we are a nation of immigrants", säger han. Vi är också ett invandrarland och vi borde vara glada över att så många väljer att ta sig hit. Vi har tydligen ett gott rykte i världen. Människor kommer hit med drömmar om ett bättre liv, på flykt undan krig och fattigdom. De flesta är ambitiösa, arbetsamma och många har långa utbildningar i bagaget.

När chilenarna kom 1973, efter kuppen i Chile, så åkte svenska familjer ut till Arlanda med kaffekorgar och nybredda smörgåsar för att välkomna dem. I varenda byhåla i Sverige fanns det en Chilekommitté som arbetade för solidaritet med de utsatta flyktingarna. Vad här hänt i vårt land sedan dess? Nu handlar det om att gömma flyktingar! Nunnorna i Alsike kloster och många privatpersoner gör vad de kan i största hemlighet. Läkare har hemliga mottagningar för att hjälpa dem som inte vågar uppsöka sjukvården.

Ensamkommande flyktingbarn placeras på behandlingshem för narkomaner. Det är ingen bra start i Sverige. Även Jesus var ett flyktingbarn. Hans familj var tvungen att fly med honom till Egypten för att undkomma Herodes dödande av alla spädbarn i landet. Hur är det med våra kristna värderingar? Att hjälpa vår nästa, har vi slutat med det? Vi har råd att ta emot flyktingar i Sverige. Vi slänger en miljon ton mat om året vilket motsvarar 20 miljarder kronor.

Det är orimligt och omoraliskt att svenska poliser tvingas jaga gömda flyktingar . De har mycket viktigare uppgifter att ta itu med. Allt detta bidrar till en avhumanisering av samhället. Att vi låter det ske. I stället för Reva kunde man jaga skatteflyktingar, där finns det resurser att hämta hem. Det handlar om miljarder och åter miljarder som kunde stärka upp folkhemmets ekonomi.

En glädjande nyhet är väl att en av världens rikaste skattebetalare, Ingvar Kamprad, har valt att återvända hem. Heder åt honom! Nu kan han bidra till att förbättra den allmänna svenska sjukvården – och det kan han ju tänkas ha nytta av själv.

Dogge Doggelito

Streck i debatten

Tack för alla inlägg. Vi har nu valt att avsluta debatten. Tyvärr kan man inte se de inlägg som gjorts – en teknisk brist vi är medvetna om och beklagar.

Debattredaktionen

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt