Debatt

Sluta ducka Löfven - svensk polis är i kris

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Centerpartiet: Regeringen måste inse allvaret – och ställa sig på polisens sida

Poliser från hela landet larmar om en organisation i stor oro, anställda säger upp sig och allt färre brott klaras upp. Situationen kräver politiker som visar ledarskap - inte en statsminister som passivt betrakta situationen och förnekar krisen, skriver Annie Lööf och Johan Hedin.

DEBATT. En organisation i stor oro, poliser som säger upp sig på grund av arbetets villkor. Hot om strejk och färre brott som klaras upp. Larmrapporterna kommer från poliser från hela landet och de har kommit under lång tid. Detta är signaler som vi från politiskt håll måste ta på största allvar. Polisen måste fungera, de har en av de allra viktigaste uppgifterna i samhället nämligen att försvara tryggheten.

Men en krävande omorganisation och en tung arbetsbelastning har fått svensk polis att gå på knäna. I ett krävande läge som detta behövs politiker som visar ledarskap. Som agerar kraftfullt och resolut för att förändra och förbättra situationen.

Polisen måste få rätt förutsättningar så att de tusentals poliser som varje dag gör ett fantastiskt jobb orkar fortsätta. Detta klarar inte regeringen av att leverera. På varje punkt visar regeringen brist på ledarskap.

Centerpartiet kommer därför att begära en aktuell debatt i riksdagen om polisens situation. Vi kräver att få svar på hur regeringen kommer att agera för att polisens verksamhet ska fungera bättre. Hur den negativa trenden ska kunna vändas. Det yttersta ansvaret för polisen och dess ledning ligger hos regeringen och därför är det både anmärkningsvärt och oroande att regeringen totalt tycks sakna krisinsikt i denna fråga.

Statsministern säger uttryckligen att polisen inte befinner sig i kris och inrikesministern följer i samma spår. Hittills har det varit i princip helt tomt med förslag från regeringens sida för hur man ska förbättra situationen för landets poliser.

Trots budgettider har vi inte sett en enda extra krona i anslag till polisen. Ska människor kunna känna en trygghet i hela landet krävs det att man kan lita på polisen, men då måste polisen kunna lita på regeringen. Men det är uppenbart att regeringen inte står på polisens sida.

Centerpartiet har varit tydliga med att vi vill se satsningar på polisen. Vi satsar hela 2,4 miljarder, vilket bland annat skulle ge 2 000 fler poliser och extra resurser till såväl utredningsverksamhet som lokala områdespoliser. Vi har föreslagit tydliga straffskärpningar för brott mot blåljuspersonal och nya, hårdare straff för den som kastar sten mot polisen eller hindrar utryckningsfordon från att komma fram. Vi har även träffat representanter för såväl Polisförbundet som verksamma poliser och lyssnat på hur de ser på sin egen situation.

För oss är det uppenbart att regeringen måste ta signalerna från polisen på allvar. Att regeringen måste sluta ducka i frågan och gå från att passivt betrakta när en av det demokratiska samhällets kärnfunktioner har uppenbara problem, till att aktivt bidra till att lösa frågan.

Stefan Löfven måste kliva fram och visa att han tar signalerna och oron från polisen på allvar. Ge svar på hur regeringen ska agera och lägga alla korten på bordet.

När den aktuella debatten i riksdagen äger rum förväntar vi oss att regeringen visar ett större ledarskap. Centerpartiet ger regeringen en chans att visa att de tar den här frågan på allvar. Vi måste få större klarhet i vad regeringen gör, hur allvarligt läget är hos polisen och vad vi kan göra för att förändra till det bättre. När den aktuella debatten äger rum förväntar vi oss att regeringen visar att de står på polisens sida.

Annie Lööf

Johan Hedin

Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Krisen inom Polisen

ÄMNEN I ARTIKELN

Krisen inom Polisen

Debatt

Centerpartiet

Polisen (myndighet)

Annie Lööf

Johan Hedin

Stefan Löfven