ÅSIKT

Nya rökridåer om narkotikadöden

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Replik från Gunnar Bergström om missbruk

Foto: Gunnar Bergström.

REPLIK. När siffrorna förra året visade hur narkotikadödligheten ökade kraftigt fick socialstyrelsen i uppdrag att utveckla och förbättra statistiken. Nu har socialstyrelsens utredning publicerats och välkomnats av Carolina Gynnå Oguz och Björn Fries (CGO & BF) i Aftonbladet 3 mars.

Socialstyrelsen blandar kända fakta med nya spekulationer om att självmord är en förklaring. Inte ett ord sägs om den stora ökning av dödlighet som följde på den frikostiga förskrivningen av ersättningsdroger som kom 2006. Dödsfallen av ersättningsmedlen följer förskrivningsprogrammen och sker främst på de orter där medlen delas ut.

CGO & BF nämner inte detta. De föreslår att den gamla missbruksutredningen från 2013 dammas av. Den föreslår att de sjukvårdsinriktade landstingen får hand om missbruksvården vilket vore en katastrofal fortsättning på den utveckling vi sett.

Det  behövs en kommission som får direktiv att strama upp riktlinjerna för läkemedelsförskrivningen till missbrukare. I direktiven ska ingå att varken dessa läkemedel eller sprutor ska ges till ungdomar under 20 år, vilket regeringen föreslagit.

Det krävs att man uttalar att målet med missbruksvård är att de behandlade ska bli drogfria.

Socialstyrelsens senaste produkt verkar enbart tjäna syftet att leda bort uppmärksamheten från det faktum att ett stort antal av dödsfallen  har staten medverkat till genom den nuvarande inriktningen på vården.

Gunnar Bergström

Alkohol- och drogterapeut

ARTIKELN HANDLAR OM

Debatt