ÅSIKT

Du borde skämmas, inrikesministern

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Slutreplik om våldet mot samhällsbärande funktioner

SLUTREPLIK. Att bränna bilar kan aldrig ursäktas, skriver inrikesministern tillsammans med landstingssossarna i Stockholm.

Ändå ägnar de sin replik åt just det. De skyller våldet på "växande klyftor" och utraderar i ett trollslag både det individuella ansvaret och det ansvar regeringen har för en fungerande polis som upprätthåller lag, ordning och trygghet i hela landet.

Våld, bränder och skjutningar sker över hela landet – i Uddevalla, Örebro, Malmö, Göteborg och i Stockholm. Polisens organisation faller sönder och det slutar tre poliser om dagen. Då hävdar ansvarig minister att skulden för detta ligger på Stockholms läns landsting. Här ansvarar vi förvisso för sjukvården och kollektivtrafiken, som under tio års tid fått mer resurser varje år, men ett landsting kan aldrig ersätta statens ansvar för lag, ordning och trygghet i hela landet.

Vi gör egna satsningar på trygghet och ordning och reda i kollektivtrafiken som uppgår till flera hundra miljoner årligen, ofta med S och dess stödpartier som motståndare. Vi gör insatser för personalens, patienternas och resenärernas trygghet och till skydd för våra byggnader och kollektivtrafik. Men det räcker inte eftersom statens åtaganden verkar dras tillbaka i samma takt som vi ger resurser. Ett exempel är tunnelbanepolisen, som nästan helt utraderats från kollektivtrafiken.

Och nu svarar alltså regeringen att de som utsätts för våld i Stockholmsregionen får skylla sig själva eftersom de har röstat på Moderaterna i landstingsvalet. Det är ett upprörande besked, inte minst för alla de Malmöbor, göteborgare och örebroare som styrs av S på alla nivåer, men ändå drabbas av oroligheterna.

Regeringen borde ta sitt ansvar och ge Polisen de resurser den efterfrågar. Och inrikesministern och landstingssossarna borde skämmas.

Torbjörn Rosdahl, finanslandstingsråd (M)

Kristoffer Tamsons, trafiklandstingsråd (M)

Peter Carpelan, personallandstingsråd (M)

Marie Ljungberg Schött, sjukvårdslandstingsråd (M)

Paul Lindquist, fastighetslandstingsråd (M)

Läs landstingsrådens debattartikel här: Ni måste agera nu – vi är under attack

Läs repliken från S här: Växande klyftor kan inte bekämpas med polis