ÅSIKT

Restriktionerna ska bort – så fort som möjligt

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Replik från Isabella Lövin om krisen i Miljöpartiet

Isabella Lövin, språkrörskandidat (MP)

REPLIK. Jag håller med Grön Ungdoms migrationspolitiska talesperson Sandra Fogelberg (AB 11/5): Miljöpartiet måste stå fast vid de gröna grundvärderingarna.

Jag är stolt över att vara en del av ett parti som drivs av visionen om det öppna samhället, där en human flyktingpolitik är självklar och där varje människa som tvingas fly sitt hem har rätt att söka asyl. Där varje människa får sina mänskliga rättigheter tillgodosedda och där vi lever inom planetens gränser.

Vi behöver rulla tillbaka den djupt oroande utvecklingen vi ser i Europa där gränser återigen stängs. Det är min fasta övertygelse att världen inte behöver fler murar - tvärtom.

Inte sedan andra världskriget har fler människor varit på flykt. Denna kris är i första hand en kris för alla de kvinnor, män och barn som tvingas fly krigets och förföljelsens helvete. Under min tid som biståndsminister har jag fått se detta enorma lidande med mina egna ögon och jag har bara blivit mer övertygad om vikten av att stå upp för de gröna grundvärderingarna.

Jag är stolt över att Sverige är ett av de länder som tagit absolut störst ansvar. Migrationsöverenskommelsen med tillfälliga restriktioner var och är smärtsam.

Vårt fokus nu är att skapa kapacitet i mottagningssystemet för att kunna ta emot alla dessa människor på ett rättsäkert och värdigt sätt och skapa möjligheter för dem att gå i skolan, få jobb och boende.

Sverige ska så fort som möjligt ta bort de tillfälliga restriktionerna och istället återgå till den öppna politik som varit ett föredöme för världen och som byggt vårt land starkare. 

Min kompassnål har en tydlig riktning: mot det öppna humana gröna välfärdssamhället.

Isabella Lövin, biståndsminister och språkrörskandidat (MP)

Läs Sandra Fogelbergs debattartikel: Sluta vackla Lövin, vi förlorar vår själ

Häng med i debatten – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.