ÅSIKT

Ställ inte olika grupper mot varandra

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Sofia Hermansson ger sin slutreplik i debatten om svenska värden

Foto: Sofia Hermansson ger sin slutreplik i debatten om svenska värden.

SLUTREPLIK. Yttrandefrihet, demokrati och jämställdhet har byggt Sverige starkt.  Där är jag helt överens med Tina Ghasemi (M). Jag skulle också kunna lägga till jämlikhet och tolerans mot människor med en annan bakgrund än svensk.

Det är naturligtvis inte dessa värden jag angriper utan hyckleriet i den yrvakna debatten om så kallade svenska värden. Återigen hamnar vi i den komplicerade frågan om det verkligen existerar en uppsättning värderingar som är entydigt svenska.

Min bild av svensk samhällsutveckling i modern tid är att den främst har genomsyrats av strävan mot jämlikhet. Det var grundidén för bygget av det svenska folkhemmet. På sjuttiotalet drev socialistiska och liberala feminister frågan om dagis. I dag kan jag som kvinna arbeta lika mycket som män om jag får barn, något jag är dessa kvinnor evigt tacksam för. Jämställdhet lades till jämlikhet. Dessa idéer motarbetades dock på sin tid konsekvent av det parti som Tina Ghasemi idag företräder.

Jämställdhet betyder givetvis oförsonlig kamp mot hederskultur, våld mot kvinnor och all begränsning av kvinnors frihet oavsett vem som agerar eller i vilka miljöer.

Låt oss så vara överens om detta: lika mycket tolerans och jämställdhet som finns i Sverige och som jag och många med mig dagligen möter, lika mycket intolerans, kvinnoförakt och rasism har jag och andra mött i svenska hem, i skolan och inte minst i vissa kommentarsfält på internet, som kan liknas vid att öppna locket till en mörk illaluktande kloak. Det är därför debatten om svenska värderingar blir problematisk.

Varför inte istället börja tala om universella värden och skippa sådan politik som ställer grupp mot grupp och människa mot människa?

Sofia Hermansson

ARTIKELN HANDLAR OM