ÅSIKT

Sex poliser står mot 800 yrkeskriminella

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Debattören: Respekten för rättsväsendet måste återupprättas – vänstern är välkomna ut till verkligheten

Dygnet runt cirkulerar sex poliser kring Järva – mot dem står 800 yrkeskriminella. De unga arga männen vill överhuvudtaget inte ha med samhället att göra. De rödgröna partierna är välkomna ut till förorten, skriver Benjamin Dousa (M).

DEBATT. De senaste dagarna har det på nationell nivå diskuterats om situationen i många av Sveriges förorter. Rikspolischefen Dan Eliasson erkände häromdagen att polisen inte har kontroll. Läget är allvarligt, men det är tyvärr inget nytt för oss som bor i områdena.

Kring Järvafältet är det i snitt ett större upplopp i månaden och en bilbrand per dag. Poliserna som jag har träffat berättar hur de kommer hem blåslagna och inte sällan blir hotade till livet efter sina arbetspass.

Senast denna vecka fick en polis sina fönsterrutor spräckta i sitt hem av ett ungdomsgäng.

Dygnet runt cirkulerar det sex poliser kring Järva, som ska täcka bland annat Husby, Tensta och Rinkeby. Mot dem står 800 yrkeskriminella som dagligen försörjer sig på kriminalitet, exempelvis inbrott eller smash-and-grabs.

Ska respekten för rättsväsendet återupprättas i Sveriges förorter måste de unga männen känna att det finns konsekvenser. Delvis är poliserna i yttre tjänst alldeles för få för att kunna göra tillräckligt med ingripanden, och delvis är straffen vid lagföring för låga.

Ett konkret exempel är en polis som blev utsatt för sparkar mot ansiktet av en 19-åring, som senare blev dömd till skyddstillsyn. Är man vuxen nog att sparka en polis i ansiktet, då är man vuxen nog att få fängelsestraff.

Det är oroväckande att våra förorter står utanför lagen, men ännu värre är att de rödgröna partierna inte ser problemen. Med svepande lovord om flera ungdomsgårdar, ursäkter för dessa unga mäns kriminella handlingar och i onsdags förra veckan, i Aktuellt, föreslog en representant från Vänsterpartiet att med fler teaterföreställningar ska man komma till bukt med problemen.

Sociala preventiva åtgärder behövs, men är långt ifrån tillräckligt. I Rinkeby-Kista får alla ungdomar mellan 15-19 år sommarjobb, vi har flest ungdomsgårdar per capita och unga i området erbjuds anställningar som ungdomsvärdar eller via Lugna Gatan. Det finns insatser. Det man ska ha klart för sig är att de unga arga männen överhuvudtaget inte vill ha med samhället att göra. De rödgröna partierna är välkomna ut till förorten för att se hur det egentligen ligger till.

De rödgröna styr i regeringen såväl som i Stockholms stad, men de konkreta lösningarna finns inte.

Vi behöver kraftfulla ageranden och verktyg nu, för att de kriminella krafterna inte ska underminera polisens arbete, överskugga våra områden och skapa otrygghet för vi som bor här.

Dessa unga arga män representerar i dag den oförtjänta bilden av våra förorter, jag vet att de goda krafterna finns men hur ska det komma i uttryck när den politiska ledningen abdikerar?

På lång sikt är det viktigt med en arbetslinje som ställer krav vid bidragsutbetalningar men också skapar nya vägar in på arbetsmarknaden.

Alltför ofta är det inte tillräckligt lönsamt att gå från försörjningsstöd till arbete, och det måste vi ändra på. För att polisen åter ska få läget under kontroll måste här-och-nu-lösningen vara fler närvarande poliser och tuffare påföljder.

Benjamin Dousa, vice ordförande, stadsdelsnämnden Rinkeby-Kista (M)

Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

ARTIKELN HANDLAR OM

Rinkeby

Tensta

Husby

Debatt