Förtal i stället för argument, Fjellner

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Slutreplik från Malin Björk om Ceta-avtalet

SLUTREPLIK. Christofer Fjellner (M) låter förstå att genom att förespråka handelsavtalet Ceta mellan EU och Kanada står han upp för rättigheter i arbetslivet, miljön och folkhälsan. Det är skrattretande.

Vi vet att Moderaterna är ett parti som aldrig stått upp för stärkt arbetsrätt eller gjort sig känt för att verka för bättre miljö- och hälsolagstiftning. Vi vet också att Moderaterna är ett parti som går hand i hand med storföretagen. Det gör de också nu i Ceta-frågan.

Fjellner påstår att jag en lögnare i Ceta-debatten. Häromdagen kallade han oss EU-parlamentariker från S, MP och V för nyimperialister när vi motsatte oss EU:s orättvisa handelsavtal med olika afrikanska länder. Men som alla vet, när en debattör främst ägnar sig åt förtal av motståndaren brukar det vara ett uttryck för hur svaga de egna politiska argumenten är.

Låt det stå klart: oavsett om det är klimat eller frihandel som förhandlas, så är jag anhängare av öppenhet och demokratisk debatt.

Ceta-avtalet förhandlades i flera år i slutna rum utan insyn. Det var först när protesterna växte och det började läcka som EU publicerade förhandlingsdokument. Så ska vi inte ha det. Handelsfrågor påverkar medborgarnas liv och därför måste öppenhet alltid råda.

Huvudfrågan i Ceta-avtalet handlar om storföretagens specialdomstolar (ICS) som, utanför det normala rättssystemet, ska döma om företagen ska få enorma ersättningar när demokratiskt valda regeringar inför nya lagar (om t.ex. miljö eller arbetsrätt) som kan medföra lägre bolagsvinster.

Den stora proteströrelsen mot Ceta handlar inte om protektionism. Det handlar om att försvara demokratin – mot storföretagens specialdomstolar. Att Fjellner i denna strid väljer storföretagens sida är lika logiskt som att jag deltar i den demokratiska proteströrelsen.

Malin Björk

Europaparlamentariker (V)

Läs Malin Björks debattartikel här: Regeringen gör bara det storföretagen vill

Läs Christofer Fjellners replik här: Du låter myter flöda i en outsinlig ström

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

EU