Debatt

WWF vilseleder – och blundar för historien

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Replik från Baltic Works Commission om algblomningen

I dagarna uppmärksammade WWF algblomningarna i Östersjön (AB 30/6). WWF vill stå på miljöns sida. Men när de försöker vilseleda åtgärdsarbetet och lägger huvudbördan på vår livsavgörande matproduktion, begår de ett allvarligt tankefel.

Jordbruket är ofta största källan enligt WWF, som samtidigt blundar för historien.

Sanningen är att majoriteten av den fosfor som bidrar till algblomningar kommer från läckande bottensediment. Historiska utsläpp av fosfor ställer till upprepade problem för havet i nutid.

De största utsläpparna har varit våra städer och industrier. Dagens totala utsläpp är nästan tillbaka på samma nivå som på 1950-talet. Tack vare att avancerad rening har införts och förbättras hela tiden. Även inom jordbruket minskar miljöpåverkan med hjälp av ny teknik och ökad kunskap.

Tvärtemot WWF, vill vi även åtgärda problemen i själva Östersjön. Ny teknik som stoppar läckande fosfor från bottnarna måste prövas, utvärderas och uppmuntras inte tvärtom.

Om ingenting görs åt våra tidigare utsläpp så kommer vi få vänta i över 100 år innan Östersjön återhämtas. Det är inte ok.

Författarna ingår i Baltic Works Commission, en tvärvetenskaplig samling som med faktabaserade underlag har som mål att åtgärda Östersjöns övergödning inom 20 år.

Peter Wallenberg, LRF

Sven Blomqvist, Stockholms universitet

Bengt Simonsson, Teknikmarknad

Lisa Emelia Svensson, Handelshögskolan GU

Stephen Hinton, The Swedish Sustainable Economy Foundation

Martin Sjödahl, Jordbruksverket

Karl-Johan Lehtinen, Miljöanalytiker

Cecilia Hertz, Umbilical Design AB

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Världsnaturfonden WWF

ÄMNEN I ARTIKELN

Världsnaturfonden WWF

Klimat & miljö

Östersjön