ÅSIKT

Lyssna istället för att rappa

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Slutreplik från Kevin Shakir om rappande politiker

Tapani Juntunen hävdar i sin replik att hans budskap ”nått ut” till målgruppen. Han har rätt när han hävdar att hans ”rap-text” nått förorten – men fortfarandee genom att förminska dess invånare.

Han verkar inte förstå att när han ogiltigförklarar mina erfarenheter fortsätter visa respektlöshet för den kamp som jag och min invandrade familj delar med så många i Sverige: den att oavsett hur mycket vi än kämpar så är vi strukturellt underordnade på grund av våra socioekonomiska förutsättningar.

Jag ifrågasätter varken Juntunen, Moderaternas eller vänsterns politiska innehåll såvida de inte kränker någon. Men i ett försök att ”nå ut” till förortsborna med invandrarbakgrund så är jag och förblir kritisk till Juntunens användande av ”rap-text” som form och metod, när den är baserad på rasistiska föreställningar om invandrade förortsbor, som om de inte vet bättre än att ”softa” eller ”chilla” tills det trillar in ”para”.

Att Juntunen dessutom betonar att han är medveten om strukturell diskriminering men lägger detta samhällsproblem på individer ”för det finns också en liberal meritokratisk tradition i Sverige” är motsägelsefullt. En meritokrati, en stat där individens socioekonomiska situation definieras av dess kunskaper, erfarenheter och meriter, är omöjlig som konstruktion i ett samhälle med social och ekonomisk ojämlikhet. Innan Sverige ens börjar betrakta sig själv som en meritokratisk stat bör vi först få bukt med våra jämlikhetsproblem.

Så till Juntunen och alla makthavare som vill skapa ett jämlikt samhälle på riktigt, ännu en gång: om ni skriver om eller till förorten och någon med dess erfarenheter kritiserar era metoder, ogiltigförklara inte era mottagare. Det är på tiden att ni lyssnar.

Kevin Shakir

Nyskapet

ARTIKELN HANDLAR OM