Ändra lagen – inga nazister i skolan

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Socialdemokraterna: Vi har en plikt att stå upp för allas lika värde

Högerextremismen söker efter fotfäste i Sverige. Nazister och fascister försöker genom attacker och hot ta plats i det politiska samtalet. Skolor och torg vandaliseras med hakkors och hattexter. Detta kan vi aldrig någonsin acceptera.

Demokratin är ingen självklarhet. Det är en överenskommelse mellan människor som måste försvaras i varje läge. Trots att fascismen bara fört med sig förstörelse och förtvivlan, så försöker fascister fortfarande få inflytande i det demokratiska samhället för att avveckla det. Då är det upp till oss, som demokrater, att stå emot.

Nu vill nazistiska partier bereda sig plats i våra skolor. Detta är i grunden en absurd tanke. Ska judiska barn behöva sitta och höra i sin egen skola att de inte har samma människovärde som andra? Ska romska barn höra i sina egna klassrum att de inte har en rätt att existera? Ska homosexuella barn få känna hatet i de lokaler som ska stå för trygghet och lärande?

Vårt svar är: Nej. Aldrig. Skolan ska ge våra barn kunskap, och har en central roll i att utbilda demokratiska medborgare. Den ska stå upp mot alla former av diskriminering och hat, och skapa en miljö där alla barn känner sig välkomna och trygga.

Vi har tappat grundförståelsen för demokratins principer om vi inte längre kan göra skillnad på demokratiska partier och partier som i sin ideologi vill rasera demokratin. Självklart ska skolor kunna bjuda in till debatt och politisk information utan att för den skulle vara tvungen att bjuda in antidemokrater.

Yttrandefriheten ger alla långtgående rättigheter att uttrycka sina åsikter – men det behöver inte innebära att alla ska ges rätt att uttrycka dessa i skolan. Vi vill utreda en förändring av lagstiftningen för att hitta sätt så att en rektor på en skola på strikt objektiva kriterier ska kunna avvisa partier.

Vi måste kunna göra skillnad på respekt för yttrandefriheten, och att aktivt ge nazister och antidemokratiska ideologier plattformar för att sprida sitt hat. Ingen har en skyldighet att bereda plats för nazismen i samhället. Tvärtom har vi en plikt som människor och demokrater att i varje läge stå upp för alla människors lika värde och rätt. Därför måste vi höja rösten mot nazismen, och bemöta den vart den än visar sitt vidriga ansikte.

Stefan Löfven (S)

Partiledare

Ibrahim Baylan (S)

Utbildningspolitisk talesperson

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN