Två sorters patienter

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Livet är orättvist – alltid. I Sverige trodde vi nog ändå att vi hade lite mer rättvisa än andra. Ofta har vi slagit oss för bröstet och sagt att vi minsann har ett rättvist samhälle.

Men fasaden på folkhemmet spricker, ja till och med faller ihop. Vi har fattiga människor som politikerna helst inte vill se. De jämför våra svenska fattiga med de svältande i Darfur och då kan vi bara hålla käften. Den svenska omsorgen som vi varit så stolta över krakelerar också i skenet av vanvård och svält.

Nu är det dags att vi öppnar ögonen och ser hur sjukvården fungerar. Det är illa. Är du lågavlönad och invandrare får du sämre vård än andra. Socialstyrelsen har slagit fast att människor i dessa grupper dör oftare än andra. De får sämre vård, den modernaste behandlingen för hjärtinfarkt och stroke ges sällan till lågutbildade och nästan aldrig till invandrare.

Sjukvården har med andra ord två sorters patienter. Den som är välutbildad, högavlönad och kan föra sin egen talan. Den som ingenting har att hävda sig med och kanske bara finner sig i behandlingen. Vården borde egentligen vara ett föredöme och vi var nog många som trodde att alla ändå hade samma chans när de väl kom till sjukhuset och fick behandling.

Men världen är inte bara orättvis, den förvånar oss ständigt!

Läs Lotta Grönings blogg

Lotta Gröning

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN