Debatt

Ifrågasätt normen i bögporr också

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Även bögporrbranschen skulle må bra av alternativa sexskildringar, skriver bloggaren Linus Fremin.

DEBATT

Vi som inte har något emot porr i sig, men som har problem med hur och för vem den produceras, behöver alternativ. Och nu har det kommit.

Marit Östberg skrev på Aftonbladet Debatt lördagen den 5 september att det är nödvändigt att den patriarkala blicken sprängs även i porrbranschen.

Östberg är en av regissörerna bakom det feministiska porrfilmsprojektet ”Dirty diaries”, en samling porrfilmer som vill presentera sexuellt kittlande bilder som inte är heteronormativa, befäster könsroller eller reproducerar kroppsideal.

Jag applåderar initiativet. Det behövs porrfilmer som styrs av en annan blick än den manliga heterosexuella. Men om ”Dirty diaries” kan ses som ett alternativ till heterosexuell och lesbisk porr, så vill jag uppmärksamma att även bögporrbranschen skulle må bra av alternativa sexskildringar då även den lyder under den strikta patriarkala blicken.

Den mesta bögporr som görs handlar om att upprätthålla det heterosexuella manlighetsidealet. De allra flesta bögporrskådisar är muskulösa machomän och de ska helt enkelt ge och ta kuken som en riktig karl. Bögporren utgår också vanligtvis från den patriarkala föreställningen om över- och underordning av det manliga och kvinnliga. När de sällsynta mer feminina bögporrskådisarna deltar får de alltid en tydligt underordnad roll.

De här patriarkala föreställningarna inom bögporren måste även de utmanas. Det är också det som är ett av feminismens allra viktigaste projekt: att skapa alternativ till rådande förtryckande normer och praktiker. ”Dirty ”diaries är ett sådant projekt.

Förhoppningsvis är det startskottet för fler filmer med liknande ambitioner.

Filmer som utmanar de patriarkala föreställningarna som råder såväl i heteroporren som i homoporren.

Linus Fremin

bloggare och frilansskribent

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Samhälle

ÄMNEN I ARTIKELN

Samhälle