Debatt

Så ska S städa ut pigdebatten

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Stig-Björn Ljunggren: De rödgröna måste göra upp med RUT-avdragshyckleriet

Frågan om skatteavdrag för hushållstjänster är ingen valvinnare för de rödgröna, skriver S-debattören­ Stig-Björn Ljunggren.
Frågan om skatteavdrag för hushållstjänster är ingen valvinnare för de rödgröna, skriver S-debattören­ Stig-Björn Ljunggren.

En kvällstidning kunde nyligen avslöja att miljöminister Andreas­ Carlgren (C) tagit flygplan till över 90 av sina möten under 2009. Han grillades i kommentatorsspalterna och fick veta vilken bigott fähund han var som på detta sätt använder miljöovänliga transportmedel när det finns tåg och cykel.

Att motsvarande mötesschema skulle dra ut över ett år på tiden om det sköttes med tåg var det ingen som reflekterade över. Trots att det borde vara up förbindelser med Stockholms Central.

Men vi älskar att förakta makthavare som har dubbelmoral. En våldtäktsmisstänkt polischef får naturligtvis ännu fler spaltmeter om han tidigare gjort sig känd som jämställdhetsivrare.

Listan på politiker som kört med dubbel bokföring kan göras lång.

Vi har partiledare i friskolekritiska partier som ändå inte vill sätta sina barn i den planekonomigrå standardskolan. Eller som älskar att betala skatt men struntar i att pröjsa parkeringsböterna. Eller som har svart städhjälp och försöker göra oriktiga skatteavdrag i strid med sin offentliga förkunnelse.

Vi har politiker som vill stärka kärnfamiljen men ändå lämnar sina barn på dagis. Eller som har avskaffandet av monarkin i sitt partiprogram, men ändå svassar för kungahuset när tillfälle ges.

Listan kan som sagt göras lång.

Och observera att det inte spelar någon större roll om politikerna har en bra ursäkt för sitt beteende. Att Laila Freivalds (S) lade grannsämjan i vågskålen när hon köpte loss sin lägenhet bryr sig ingen om, trots att vi inser det rimliga i detta. Att Miljöpartiets Peter Eriksson hade fyrhjulsdriven jeep därför att hans skogsväg fram till civilisationen inte plogades har också ignorerats.

Den mediala dramaturgin förstärker vår längtan efter att avslöja dubbelmoralen hos vår överhet. Att se att de är lika jäkliga som vi andra.

Således. Politikerns lott är att vara ren och moralisk, och eftersom de inte kan vara detta fullt ut, får vi en chans att ironisera över hur de egentligen beter sig. Den politiska eliten har andra krav på sig än vad vi vanliga dödliga behöver bekymra oss för. Och när de bryter mot sina egna påbud får vi andra absolution.

Detta rent allmänt om hycklande politiker. De kommer alltid att finnas eftersom vi har ett behov av dem.

I sakfrågan då?

Nu har den rödgröna koalitionen ett litet problem att ta itu med. De måste få bort frågan om avdrag för hushållstjänster från dagordningen. Det är inget som de rödgröna partierna kan vinna en valrörelse på. Allt för många utöver den sedvanliga överklassen utnyttjar denna subvention. Det är inte bara Danderyds väljare som tycker att detta är en bra reform.

Det är dessutom lätt att argumentera för att pigavdraget ska finnas när drängavdraget finns. Om ROT så också RUT.

Men vägen ur detta är att – som koalitionspartierna nu säger – avskaffa RUT, men lägga till att någon annan form av mer fördelningspolitiskt positiv reform bör genomföras. Detta för att dels ge tjänstesektorn rimliga villkor, dels vara med och lösa medborgarnas livspussel.

Socialdemokraterna får säga att deras kongressbeslut inte är så järnhårt att det riskerar koalitionen med Miljöpartiet, som ju är mer positiva till avdragsrätten för hushållsnära tjänster. Socialdemokraternas partiledning kan också passa på att fråga Vänsterpartiet om de anser att det är värt att förlora medelklassröster på denna fråga, och därmed låta alliansen sitta kvar till 2014 och slutföra systemskiftet?

Vägen vidare är således, för det första, att gå till val på att avskaffa det nuvarande avdraget, men i stället föreslå ett alternativ som har en, som det heter på socialdemokratiskt hygienspråk, tydligare fördelningspolitisk profil. Alltså, ett avdrag som är vassare för grupper som verkligen är i behov av hjälp.

Däremot måste koalitionen, för det andra, tydligt markera att det inte är fel att köpa städtjänster. Ibland i debatten har åsikten framförts om att det rent principiellt är fel att låta andra städa bort ens egen smuts. Städjobb som sådana bör inte finnas, eftersom det är orättvist att inte alla gör snyggt efter sig.

Men den åsikten är det verkliga hyckleriet. Ingen vettig människa tycker att vi bör städa våra arbetsplatser själva, eller när vi bor på hotell, riva ihop lakan och bädda nytt samt göra rent toaletten. Detsamma gäller tågtransporter och allmänna parker.

Kanske bör den rödgröna koalitionen gräva fram några neandertalare ur de egna leden som framför den typen av åsikter och låta dem schavottera i stället?

Stig-Björn Ljunggren

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt