ÅSIKT

Jag vill skaffa barn, inte se på hårdporr

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Man som vill bli pappa: Sjukvården har en sorglig syn på oss män och vår sexualitet

Foto: JAN DANIELSSON
”Sorglig syn” Debattören vill få bort porren från sjukvården. ”Ta bort runkbåsen från sjukhusen och gör riktiga provtagningsrum i stället”, säger han.

Runka till en porrmodell. ­Gärna med en dildo i varje hål. Samtidigt ska du tänka på hur du vill skaffa barn med din fru. Så vill Karolinska Sjukhuset att vi män ska hantera vår del i en barnlöshetsutredning.

Att komma till avdelning K58 på sjukhuset är utlämnande ­bara i sig. Du går in på den del av sjukhuset som oftast är kvinnornas. Kvinnor med problem och sjukdomar. Utsatta kvinnor. Drabbade kvinnor. Ledsna ­kvinnor.

Man går där som en ganska frisk man och känner blickarna. Oroliga blickar från kvinnor som kanske gjort sig illa på män.

Inne på avdelningen möts man av en sköterska som ger en plastburk och glatt säger att du ska gå in i ett av tre rum några ­meter bort.

– Det lyser grönt på det som är ledigt.

Du vet direkt att bakom de två med rött lyse sitter män och onanerar. Det hela är oerhört känsligt.

Inne i ditt rum står en gammal sliten röd skinnsoffa och det finns ett handfat, tvål och lite pappershanddukar.

Samt en tidningshylla.

Jag har all förståelse för att det är svårt att inreda ett sånt ”runk-rum” på ett sätt som ska vara ­avspänt för alla. Och hand­fatet behövs givetvis för hygienen. Men tidningshyllan...

Där finns fem tidningar av allra värsta hårdporr-modell. Det är Cats, Hustler och Aktuell Rapport. Med mängder av unga tjejer som poserar, onanerar och knullar. Med både en, två och tre män. Eller nån dildo.

Jag vill inte ha det så. Jag vill inte sitta där och onanera fram ett spermaprov till några gamla porrbilder. Hur skulle en gynekolog­patient känna sig om hon kom in i?det här rummet?

Att skaffa barn är någonting fint. Att försöka skaffa barn ska också vara det. Nu blir det smutsigt, osmakligt och kvinnoförnedrande. Och mansförnedrande också.

Vem satt här på soffan innan mig? Vad runkade han till?

Jag vet att utanför sitter samma sköterska och väntar på att få en burk med sperma av mig som hon nyss satt och pratade med. Hur känner hon sig? Vad tänker hon? Vill hon att jag ska använda deras tidningar? Har hon själv varit och köpt dem?

Så är man ­efter lång möda klar och ska ut och lämna sin burk. Paniken är närmast total när man lyssnar ­efter om någon av männen i hytten bredvid är på väg ut samtidigt.

– Du kan ställa burken där, ler sköterskan.

Så frågar hon om jag fick med allt eller om jag spillt något. Det hela är närmast surrealistiskt.

Jag undrar mest om jag glömt något därinne i hytten.

Tror Karolinska Sjukhuset att vi gör så där hemma? Att frun sitter i köket och väntar medan jag porr-runkar inne i bad­rummet?

Det är ju knappast några kvinnor som får kolla på sexbilder innan de blir undersökta av ­gynekologen.

– Jo, du vet det är lättare att komma in med instrumenten om du är våt.

Att lämna ett spermaprov är ­närmast så långt ifrån sex man kan komma. Att då tro att man som man ska bli lite småkåt av porr är en sorglig syn både på mannen och sexualiteten.

Det går som sagt inte att ­göra något romantiskt och tjusigt av den här så enormt känsliga ­situationen. Men man behöver verkligen inte smutsa ned den i?onödan. Ta bort runk-båsen från sjukhuset och gör riktiga provtagningsrum i stället.

”Vill bli pappa”

ARTIKELN HANDLAR OM