Låt oss i Skåne få sälja alkohol från gårdarna

Debattörerna: Gör oss till testregion – att skylla på ökad konsumtion håller inte

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Det är tid att vi flyttar över makten till konsumenterna själva och släpper fram en växande bransch, det är dags för att tillåta gårdsförsäljning, skriver fem moderata Skånepolitiker.
Det är tid att vi flyttar över makten till konsumenterna själva och släpper fram en växande bransch, det är dags för att tillåta gårdsförsäljning, skriver fem moderata Skånepolitiker.

DEBATT. Den svenska alkoholpolitiken missgynnar nordvästskånska bryggerier och vingårdar. Genom att tillåta gårdsförsäljning skulle det lokala företagandet stärkas samtidigt som det kan bidra till en mer levande landsbygd.

Som enda EU-land förbjuder Sverige möjligheten för gårdsförsäljning av öl, vin och cider. Det hindrar en växande bransch från att kunna utvecklas, samtidigt som den diskriminerar det lokalt producerade till förmån för storskalig industriell tillverkning.

Reglerna innebär att en lokal vin- eller ölproducent inte kan bedriva försäljning av de egenproducerade dryckerna till besökare eller lokala kunder direkt vid gården eller fabriken. Detta borde vara tillåtet.

Exempelvis skulle Arilds vingård kunna sälja närproducerat vin till turister och besökare, samtidigt som det bidrar till lokal företagsutveckling och därmed fler jobb. Eller så skulle besökare kunna köpa lokalt producerad öl från Råå bryggeri, Båstad bryggeri, Hvens destilleri eller Skelderwikens brygghus direkt på plats vid ett besök.

Intresset för gårdsförsäljning har ökat kraftigt de senaste åren. Det är ett led i den ökade medvetenhet som finns hos konsumenterna, där det lokalproducerade lyfts fram av både hälso- och miljöskäl.

Genom att tillåta gårdsförsäljning skulle det lokala näringslivet gynnas, samtidigt som landsbygden utvecklas. Flera producenter återfinns i mindre orter på landsbygden, som till exempel Södåkra vingård utanför Jonstorp.

De orter som har lokala producenter med sin egna nisch kan locka till sig besökare från både när och fjärran och på så sätt få fler besökare, och därmed på sikt kunna bidra till fler jobb på landsbygden.

Trots att tillgängligheten ökat, har och fortsätter konsumtionen av alkohol att minska. Detta har skett samtidigt som Systembolaget har introducerat möjligheter som gör det enklare att handla alkohol genom exempelvis hemleverans till dörren.

Att då påstå att konsumtionen skulle öka kraftigt för att de som exempelvis bor nära Frillestads vingård utanför Helsingborg kan köpa vin från den lokala vingården, jämfört med att få samma flaska hemlevererad av Systembolaget, håller inte. Det saknas hållbara argument för att gårdsförsäljningen skulle vara skadlig.

Att tillåta gårdsförsäljning skulle heller inte påverka eller underminera Systembolagets detaljhandelsmonopol. Producenterna skulle sälja sina egna produkter, vilket är mindre i omfattning och storlek än Systembolagets breda utbud, som innefattar allt från cider till starksprit. Ofta är dessa producenter lokaliserade på landsbygden med begränsad tillgänglighet. Att Skelderwikens brygghus som specialiserat sig på öl skulle hota eller utkonkurrera Systembolagets breda sortiment och större kundkrets är osannolikt.

Gårdsförsäljning innebär inte heller att försäljningen skulle få ske helt fritt och obehindrat. En lösning skulle kunna vara att om man som producent vill säja sina produkter blir tillståndspliktig, precis som andra verksamheter som säljer alkohol.

Frågan om gårdsförsäljning har varit aktuell en längre tid. Den 20 juni i år fattade regionfullmäktige, skåningarnas egna parlament, beslut om att ansöka om att bli testregion för gårdsförsäljning.

Tiden är nu inne att gå från ord till handling. Om gårdsförsäljning fungerar i så många andra länder, så kommer det även att fungera i Sverige. Det är tid att vi flyttar över makten till konsumenterna själva och släpper fram en växande bransch, det är dags för att tillåta gårdsförsäljning. 


Anna Jähnke, kommunalråd Helsingborg (M)
Peter Schölander, kommunstyrelsens ordförande Höganäs (M)
Torbjörn Brorsson, kommunalråd Landskrona (M)
Robin Holmberg, oppositionsråd Ängelholm (M)
Johan Olsson Swanstein, gruppledare Båstad (M)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

LÄS VIDARE