Debatt

V borde sluta sprida lögner om TTIP

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Christofer Fjellner (M): Struntprat att avtalet hotar miljö och folkhälsa

Christofer Fjellner.
Christofer Fjellner.

Vänsterpartiet gillar varken frihandel eller USA och har därför gjort kampen mot frihandelsavtalet mellan EU och USA till sin viktigaste fråga.

Frihandelsförhandlingarna är de mest transparenta någonsin, det vet Vänsterpartiet också. I stället för att sprida lögner och myter borde de berätta vad det egentligen är som gör att de motsätter sig avtalet.

Tydliga spelregler för investeringar är viktigt för att internationell handel inte ska präglas av den starkes rätt. Risk för expropriering utan ersättning, diskriminering av utländska företag, korruption eller att stater helt enkelt inte håller ingångna avtal gör att det behövs välfungerande tvistelösningsmekanismer i moderna frihandelsavtal. Det handlar i grund och botten om att se till att även stater respekterar grundläggande rättsprinciper. Med tanke på Vänsterpartiets högljudda kritik verkar det snarast som att investeringsskyddet hotar deras politiska ambitioner och planer.

Vänsterpartiet bygger hela sin kritik på att ISDS hotar både miljö och folkhälsa. Det är rent struntprat. Europa har tecknat absolut flest avtal med ISDS. Samtidigt har vi de tuffaste reglerna för både miljöskydd och folkhälsa i världen.

Men det är nog inte där skon klämmer. Vänsterpartiet motsätter sig helt enkelt regler som tvingar stater att respektera grundläggande rättsprinciper och förhindrar politiker från att expropriera privat egendom. Det kanske inte förvånar den som har följt Vänsterpartiets politik och historia.

Christofer Fjellner (M)

Europaparlamentariker,

vice gruppledare för EPP-gruppen i utskottet för internationell handel

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Omstridda handelsavtalet TTIP

ÄMNEN I ARTIKELN

Omstridda handelsavtalet TTIP

TTIP, Transatlantic Trade and Investment Partnership

Christofer Fjellner

EU

Vänsterpartiet