Debatt

Så ska Sverige bli ett tryggare land

Stefan Löfven: Vi lanserar det största trygghetsprogrammet i modern tid

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

I dag går jag i första maj-tåget för ett starkare samhälle, för ett tryggare Sverige, skriver Stefan Löfven. Till höger Stefan Löfven med fru Ulla Löfven på första maj 2016 i Göteborg.
I dag går jag i första maj-tåget för ett starkare samhälle, för ett tryggare Sverige, skriver Stefan Löfven. Till höger Stefan Löfven med fru Ulla Löfven på första maj 2016 i Göteborg.

DEBATT

DEBATT. I dag på första maj går jag i demonstrationståget för det som är kärnan för mitt politiska engagemang: Trygghet. På jobbet, i bostadsområdet, i vetskapen om att vården finns där när du behöver den. Att polisen kommer när du ringer.

Därför lanserar vi socialdemokrater det största trygghetsprogrammet i modern tid för ett starkare samhälle, ett tryggare Sverige.

Vi ska anställa fler sjuksköterskor så att vi kan förbättra vården och vi ska anställa fler poliser så att vi kan knäcka kriminaliteten.

Och pensionärerna ska få bättre villkor. De har byggt vårt land, och de ska ha lön för mödan. Vi ska fortsätta att steg för steg ta bort den orättvisa pensionärsskatten.

Vi har redan gjort det för 1,7 miljoner pensionärer, men vi behöver göra mer för våra äldre. Särskilt för de som har arbetat ett helt yrkesliv, men ändå har en låg pension.

I dag är de flesta människor lediga, men i morgon är det 300 000 fler som går till jobbet än den dagen vi tog över regeringsansvaret. Sverige har nu den högsta sysselsättningsgraden i hela EU, och andelen som försörjs av stöd från samhället är det lägsta sedan 1981.

Det är ett styrkebevis för vårt land, och för den svenska modellen.

Nu ska vi använda den ekonomiska styrkan till att investera i det som bygger trygghet i vårt samhälle.

Till 2022 ska vi anställa 14 000 fler i vården. Till 2024 ska antalet polisanställda öka med 10 000. Redan nästa år kommer det ut 1 300 nya poliser på våra gator.

När det går bra för Sverige, så ska det märkas för vanligt folk – för det starka samhället skapar vi genom små klyftor och en stor gemenskap.

Jag vill bygga ett Sverige där alla som lever här har en rätt – och en skyldighet – att kunna svenska. Vi ska ha en snabbare och bättre integration.

Jag vill bygga ett Sverige där du, inte dina föräldrars ursprung, inkomst eller utbildningsnivå kan avgöra hur ditt liv ska bli.

Jag vill att alla ska känna sig trygga i och stolta över sitt eget bostadsområde.

För mig är det självklart att integration och lag och ordning är socialdemokratiska kärnfrågor. Det är ju arbetarklassen som drabbas värst av orättvisor och brottslighet.

Det är också vanligt folk som kommer att drabbas värst av en Moderatledd regering, stödd av Sverigedemokraterna.

I stället för att använda kraften i svensk ekonomi till att göra vardagen bättre för de många, så vill de sänka skatten för de få som tjänar allra mest. Deras politik leder till lägre löner, högre hyror och de vill göra det enklare att sparka anställda.

Det är precis den typen av orättvis, bakåtsträvande och löntagarfientlig politik vi riskerar att sitta med efter valet i höst. Det är mycket som står på spel.

Ska vi ha ett starkare eller svagare samhälle? Ska den svenska modellen utvecklas eller avvecklas?

I dag går jag i första maj-tåget för ett starkare samhälle, för ett tryggare Sverige. Och jag går med bestämda steg. Vanligt folk ska inte kastas ut i ovisshet om sina löner, hyror och anställningsvillkor.

I stället ska vi öka tryggheten, för ur den föds friheten.


Stefan Löfven


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Valet 2018

LÄS VIDARE

DEBATT. Du tiger om dina egna vårdköer, Kristersson

ÄMNEN I ARTIKELN

Valet 2018

Stefan Löfven

Socialdemokraterna