ÅSIKT

Piratpartiet: EU luras om priserna för roaming

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Löftena om billigare surf i Europa är bara spekulationer

Foto: Christian Engström.

EU-kommissionen vill göra EU mer populärt. Så varje år, inför semestern, går man ut med nyheten att skall det bli billigt med roaming (att använda mobilen i utlandet). Speciellt är det kostnaderna för mobil datauppkoppling som lyfts fram, eftersom de är hutlösa. Alla känner vi till skräckhistorier om människor som fått räkningar på tiotusentals kronor för att de använt sin smartphone, surfplatta eller dator utomlands.

Förra året var den "goda" nyheten från EU att priset sänktes från ungefär 25 000 kr per gigabyte till ungefär 8 000 kr per gigabyte. Vilket naturligtvis också är ett hutlöst pris. Den verkliga kostnaden för dataroaming är nämligen obetydligt högre än för din vanliga mobila uppkoppling hemma i Sverige (20-50 kronor per gigabyte). Man måste nog vara välavlönad EU-politiker med tjänstetelefon för att tycka att mobilräkningar på tiotusentals kronor är överkomliga.

Det märkliga är att media okritiskt sväljer detta propagandanummer och presenterar det för allmänheten i termer som "Rädd för chockhög mobilräkning efter utlandssemestern? Nu kan du andas ut. EU inför tak för vad surf och samtal maximalt får kosta. Från och med söndag kan du surfa på mobilen när du är på semester, utan att riskera en räkning motsvarande hela reskassan när du kommer hem." Just detta exempel kommer från Aftonbladet, men i princip alla svenska medier spred liknande budskap.

Årets roaming-utspel från EU är att roamingen helt skall avskaffas. Det är i varje fall vad EU-kommissionären Neelie Kroes påstod nyligen. Åter fylldes svenska tidningar med rubriker som "Roamingavgifter försvinner i EU" (DN).

Återigen är detta fel. I bästa fall är det en spekulation. Vad Kroes gjorde var att hon i ett tal lovade att lägga fram ett förslag om att avskaffa roamingavgifterna. Om ett år. Det vill säga när det är dags för den sittande kommissionen att avgå – och när det sittande Europaparlamentet inte hinner behandla frågan innan EU-valet. Det finns dock inget som talar för att den tillträdande EU-kommissionen eller det nyvalda Europaparlamentet sedan kommer att ta detta förslag på allvar.

Förra året, när det var skarpt läge och faktiskt möjligt att sänka roamingpriserna till en anständig nivå – då gjorde såväl EU-kommissionen som Europaparlamentets stora partigrupper allt för att låta bli att tag i frågan på allvar.

Däremot är det många som vill att folk skall tro att det händer något – och att det är deras förtjänst. Kommissionär Kroes franka budskap till parlamentets ledamöter är att de nu kan åka hem till sina väljare och påstå att roamingavgifterna kommer att avskaffas. Det viktiga är alltså vad som påstås, inte vad som verkligen kommer att hända.

Om man däremot är intresserad av lägre roamingspriser i verkligheten – då skall man lägga sin röst på Piratpartiet. Vi har tagit striden mot de sydeuropeiska gamla monopolföretag som skapat en konstlad brist på området. Vi har talat allvar med de stora telekomföretagen, som ser höga roamingavgifter som en kassako. Och – framför allt – Piratpartiet föreslog sänkta roamingpriser, på riktigt. Om EU hade gått på vår linje, då hade kostnaderna för dataroaming varit på sin höjd en tiondel av vad de är i dag.

Detta är värt att komma ihåg: Alla talar om att sänka roamingpriserna. Alla försöker fiska röster med frågan. Men det är Piratpartiet som har föreslagit, drivit och röstat för lägre priser.

Christian Engström