Vi välkomnar visst alla resenärer på SJ:s tåg

Replik från SJ om tågens tillgänglighet för funktionshindrade

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

SJ arbetar aktivt för att våra tåg ska vara tillgängliga för personer med funktionsnedsättningar, skriver debattören.

DEBATT

REPLIK. Låt oss omedelbart svara på frågorna från SPF:

Alla resenärer oavsett ålder är välkomna på SJ:s tåg. SJ gör sitt yttersta att vara så tillgängligt som det bara är möjligt och välkomnar alla resenärer. För oss är detta en självklarhet och vi beklagar om någon har fått en annan uppfattning.

SJ har för vårt Tillgänglighetsråd och för de organisationer som ingår där, redogjort för de två stora fordonsprojekt som pågår: Upprustningen av 36 X 2000-tåg och köpet av 30 stycken nya snabbtåg.

I SJ Tillgänglighetsråd ingår inte Sveriges pensionärs- och seniorförbund, däremot tolv förbund som organiserar personer med olika funktionsnedsättningar.

SJ arbetar aktivt för att våra tåg ska vara tillgängliga för personer med funktionsnedsättningar enligt de lagkrav som finns.

Utöver det arbetar SJ med att fånga upp önskemål och synpunkter från egna referensgrupper där personer med funktionsnedsättningar ingår.

När vi rustar upp våra befintliga tåg så gör vi nu bland annat universaltoaletten större. Kan vi göra en svängd och rund dörr till toaletten så gör vi det. Det underlättar för en rullstol, rullator eller en permobil att vända inne på toaletten.

Utöver ordinarie möten kan dels enskilda handikappförbund föreslå enskilda arbetsmöten för att diskutera separata frågor, dels kallar SJ till särskilda möten.

Vi har genomfört flera resor med representanter för rullstolsburna till verkstäderna i Tillberga utanför Västerås, för att prova hur rullstolar fungerar i den pågående renoveringen av X 2000-tågen. Vi provar universaltoaletten och de nya rullstolsplatserna.

SJ har inte avsiktligt bemött SPF med tystnad. Vi har tyvärr inte tagit emot något brev från SPF daterat den 24 april. Nu har vi bett SPF om, och fått, en kopia på brevet. Brevet kommer naturligtvis att besvaras och kommer bland annat att innehålla en inbjudan om möte. Vi ser mycket fram emot att SPF hörsammar vår inbjudan och har möjlighet att träffa oss.


Jonas Nilsson, ansvarig SJ Samhällskontakter


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en replik. Läs hela debatten här

LÄS OCKSÅ

DEBATT. Ska vi äldre inte åka med de nya tågen, SJ?

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

SJ

SPF Seniorerna, Sveriges Pensionärsförbund

Funktionsnedsättning