Småflickor viktiga för marknaden

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-28

Du duger inte som du är! Kanske är du för tjock, kanske har du för stor näsa och kanske är du så långt ifrån skönhetsbilden man kan komma. Nu finns det visserligen lösningar på problemet. Botox kan du spruta in i läppar och bröst. Botox är också bra för att förebygga rynkor. Vikten är det ju lätt att göra någonting åt. Det är bara att sluta äta. Svälta sig för att få fram idealet. Problemet är bara alla dessa jävla speglar som gör att vi ser så tjocka ut.

Visst är det skrämmande, men detta är utan tvekan budskapet till unga tjejer. Det är inte så konstigt att Socialstyrelsen i sin folkhälsorapport larmar om att yngre kvinnor mår sämre än andra. De mår dåligt över vikten och det handlar inte om övervikt. Tvärtom, många väger alldeles för lite. Med undervikten kommer oro, ångest och ängslan.

Det är befogat att undra vad det är för samhälle vi skapat. Klädaffärerna säljer rosa bh:ar till småflickor och kortkorta kjolar med linne som visar magen. Allt fler tonårstjejer får pengar hemifrån för att fixa till brösten. Det är viktigt för marknaden hur småflickorna ser ut.

Lotta Gröning

Följ ämnen i artikeln