ÅSIKT

”Folk försöker köpa omtanke”

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Lisa Magnusson får bordellvibbar av att gå på spa

Lisa Magnusson.

Jag fick presentkort på spa när jag fyllde 27 för snart en månad sedan, men fortfarande har jag liksom inte kommit till skott. Det är något med spa som känns väldigt skevt, jag har så svårt för hela grejen. Det är inte det att jag inte gillar att bli masserad. Tvärtom, jag ÄLSKAR det verkligen, och eftersom män bara är bra på att massera när de är liggsugna så borde jag ju ha klippkort på närmaste spa. Men det har jag inte. Jag föredrar att tigga till mig lite halvhjärtat axelknådande från min pojkvän framför att gå till ett proffs, alla gånger.

För på spa får man liksom inte bara massage. Det är ett helt paket som säljs på en. Typ man matas med mineralvatten och kiwifrukter, i cd-spelaren snurrar nån skiva med panflöjtsmusik, och personalen pratar långsamt och mjukt som om man vore utvecklingsstörd. Sådan är alltså den västerländska kvinnans idé om att uuuuunna sig guldkant på tillvaron.

Ja, det är varma stenar hit och örtpåsar dit och låtsad omsorg, och kring allting står en sky medelålders myslyx. Självklart är det ingen som går dit för de låtsasvetenskapliga behandlingarna i sig. Visst, om noshörningsbajset verkligen reducerar ens celluliter så är det väl trevligt, men det är inget man räknar med. Nej till spa går man för att bli ompysslad, det är uppmärksamheten och beröringen man betalar för. Njutningen står i centrum. Vill du ha thailändskt? Svenskt? Auyrvediskt? Kanske franskt? Jag får bordellvibbar.

Och när jag säger att spa ger mig bordellvibbar så kanske det låter som om jag bagatelliserar horfrågan, men det gör jag absolut inte. Jag tycker bara att vi kanske skulle fråga oss om inte begreppet prostitution borde utökas. Finns till exempel den lyckliga spaterapeuten, eller är det en myt? Så jävla kul kan det ju inte vara att stå och kladda in tjocka, finniga, håriga och illaluktande kroppar med olja hela dagarna till en instrumental new age-version av ”Against All Odds”.

Och allt detta för att folk får så lite kärlek och omtanke i sina liv att de fåfängt försöker köpa det för pengar.

ARTIKELN HANDLAR OM