”Att rösta på SD såg jag som en punkgrej”

Han skrev den mest lästa debattartikeln på Aftonbladet 2018 – här är hela listan

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Jonas Thornell, 53, (till vänster) skrev den mest lästa debattartikeln på Aftonbladet 2018. Till höger Aftonbladet Debatts redaktörer Kristofer Forssblad Olsson och Susanna Vidlund.
Jonas Thornell, 53, (till vänster) skrev den mest lästa debattartikeln på Aftonbladet 2018. Till höger Aftonbladet Debatts redaktörer Kristofer Forssblad Olsson och Susanna Vidlund.

2018 var ett år som gick i politikens tecken. Det var valår och trots talmannens enträgna arbete, har vi ännu ingen ny regering. Politik, och inte minst regeringsbildningen, har präglat debattåret här på Aftonbladet.

Vi har sammanställt en lista över de 10 mest lästa debattartiklarna 2018 och den listan toppas av Jonas Thornell, 53, före detta högskolelärare i psykologi inom polis- och vårdutbildningar, numera frilansande kulturarbetare.

Grattis Jonas, du skrev årets mest lästa debattartikel hos oss. Hur känns det?

– Det var väldigt roligt att höra. Jag började skriva insändare redan som 13-åring i slutet av 1970-talet och var samhällsengagerad och med i SSU.

Har du själv märkt att din artikel fått stor spridning? Har du fått någon feedback?

– Mestadels är det positivt. Många har kontaktat mig via bland annat sociala medier och sagt att det var en bra artikel. Sedan är det några få som påpekat att jag är ute och cyklar, som menar att Sverigedemokraterna är som fascister och det vill jag verkligen inte förknippas med. Stilmässigt har jag inte så mycket gemensamt med SD, men jag märker att flera av de politikerna lyssnar åtminstone, de är receptiva. Socialdemokraterna och allianspolitikerna verkar inte bry sig om människor som fått det sämre.

Du skrev i somras om varför du skulle rösta på SD. Tänker du fortfarande likadant eller har du ändrat dig nu?

– Blir det ett extra val, kommer jag rösta blankt. Det är lite obehagligt med de fenomen som man förknippar med SD. Jag tror inte Jimmie Åkesson är nazist men SD har ett förflutet som vi alla vet och jag vill inte förknippas med det. Jag såg det här med att rösta på SD som en punkgrej – att gå emot strömmen.

Hur ser du på regeringsbildningen?

– Vi är i ett knepigt läge i Sverige. Socialdemokraterna gjorde sitt sämsta val någonsin, det här är en ny epok och nya tag behövs. Jag hoppas ju att jag medverkat till ett visst uppvaknande hos sossarna. De gjorde så dåligt valresultat själva och SD gick fram, jag tror de måste tänka till. Det gäller alliansen också.

Har du något råd till de politiska partierna?

– Ja, inför medborgarlön, banta myndigheterna, lägg ner arbetsförmedlingen, reducera försäkringskassan och socialförvaltningen. När medborgare har ekonomisk trygghet blir det ett bättre samhälle på alla sätt.

Vad förväntar du dig av debattåret 2019? Vilka ämnen måste upp till ytan?

– Jag tycker att Me too-kampanjen är jätteviktig och bra, men mannens situation och sexualitet borde bli ett stort ämne.

Publicerad: