ÅSIKT

Alla ska kunna ta del av vår kultur & historia

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Foto: Nationalmuseum.
DEBATT

Även om dokusåpan Extreme Makeover tycks vara den kulturyttring som främst inspirerat dem som kallar sig nya moderater är nog många uppriktigt förvånade över hur fort fernissan flagnat. På kulturområdet tog det knappt en vecka. Men nu startar en motrörelse.

Ett par dagar efter valdagen skrev cheferna för de 19 nationella museerna som infört fri entré en gemensam artikel. Med ekonomiska och demokratiska argument hoppades de få den nya regeringen att inse värdet av fri entré.

Ändå var det första förslaget som avgångna kulturministern Cecilia Stegö-Chilò presenterade att reformen ska slopas. Nu är Stegö-Chilò borta, men förslaget klubbat.

För oss är det en självklar utgångspunkt att det som finansieras via skattesedeln i möjligaste mån ska vara tillgängligt för alla – också på kulturens område. Kultur erbjuder nya perspektiv och kunskaper om oss själva, vår historia och vår samtid. Ett samhälle utan konst och humanism är ett tråkigt, kallt och många gånger farligt samhälle. Det har historien visat oss.

Därför är kultur inte en individuell utan en gemensam angelägenhet och ett gemensamt ansvar. Alla – oavsett var man bor eller tjänar – ska ha rätt att ta del också av en icke kommersiell kultur.

Närmare tre miljoner fler museibesök har gjorts sedan den fria entrén infördes. En ökning med 159 procent! Många har varit förstagångsbesökare, ungdomar och besökare från olika delar av Sverige. Människor som tidigare inte haft råd eller känt sig inbjudna att ta del av vårt gemensamma arv. Historiska museet är ett talande exempel; antalet besökare med kort utbildningsbakgrund fyrdubblades.

Varför vill då den moderatledda regeringen – som i övrigt inte tycks förtjust i att betala avgifter – återinföra museiavgifter? Är det för att få ihop finansieringen av avskaffandet av förmögenhetsskatten? Tycker man att lågutbildade och högljudda barnfamiljer stör när de tittar på föremål i museimontrar?

Eller är det så enkelt att man, precis som inom sjukvården och skolan, vill att marknaden styr? Money talks och det som säljer är det enda värt att bevara. Höjda priser är marknadens metod att dämpa efterfrågan på en vara. Varför är det viktigt att ransonera efterfrågan på museibesök?

Vi står för en helt annan kultursyn. Sverige behöver inte mer av Extreme Makeover, vi behöver avgiftsfria museer! ABF startar kampanjen Fritt museum. I nästa vecka kan du också ansluta dig på www.frittmuseum.se.