ÅSIKT

Priset för den nedmonterade psykvården är fruktansvärt

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Detta hemska mord är liksom Linköpingsmorden en konsekvens av att vi har en icke fungerande psykvård. Fast det är morden som får flest rubriker.

En annan konsekvens som också är fruktansvärt tragisk är att tiotusentals människor i svår psykisk nöd inte alls får det stöd som de behöver.

En stor del av dem slutar som utslagna uteliggare. Andra lever väldigt isolerade ute i ett samhälle där de inte har någon plats. För några av dem slår det över. Indirekt drabbas även de anhöriga. Det måste vara en fruktansvärd vardag att inse att en bror, son eller annan nära släkting går omkring som en tickande bomb och när som helst kan ställa till med elände. Om nyhetsförmedlingen är korrekt har den nu aktuelle 27-åringens familj förgäves försökt få psykvården att inse att killen mådde illa.

För många år sedan jobbade jag på mentalsjukhus under somrarna och tyckte att det fanns stora brister med hospitalisering och ibland livslång inlåsning för folk som fungerade någorlunda när de medicinerades. Det var inte bra, många gånger var det ovärdigt.

Så stängdes institutionerna och patienterna kom ut i öppenvården. Och vad har vi? Något som är än värre och än ovärdigare än de gamla mentalsjukhusen.

Landstingen har sparat på institutionerna, priset är fruktansvärt.

Littlegem