ÅSIKT

"Isbjörnen är utdöd och man kan bota AIDS"

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Solen går precis upp över Afrika. Det är alldeles torrt, helt dött. Där finns endast ett ensamt träd omgivet av torr, sprucken mark. Samtidigt på Arktis ser en isbjörn för sista gången ljuset innan dennes huvud sjunker ner under vattnet. Nu är isbjörnen utdöd, något djur som det kommer att pratas om såsom mammuten omtalats! Samma sekund kommer någon på ett botemedel mot sjukdomen AIDS – i samma laboratorium som cancerns läkemedel uppfanns i för två år sedan. Cancer, som man nu bara behöver ta ett alvedonliknande preparat för att bota, inga krångliga cellgiftsbehandlingar. Samtidigt går lilla Anna till skolan i sitt land, Det är ett fattigt land, endast några få hade råd att gå i skolan när de behövde betala skoltiden. Nu är det gratis – i alla länder är utbildning och sjukvård gratis. Anna är så glad att hon inte levde för längesedan – då skulle hon inte få nån utbildning.

Hon möter en armétrupp, det är det sämsta med hennes land; Inbördeskriget, det har hållit på i snart fem år, men lilla Anna har lärt sig leva med det. På tal om inbördeskrig så är kriget mellan judar och muslimer i Israel historia nu.

Samtidigt som soldaten i andra raden längst till vänster slår ner foten i backen, så firar vi jul, här i Sverige: Snöflingorna virvlar ner… men nej, nej inte riktig snö, utan något som nån uppfann som man släpper ner från helikoptrar, denna snö smälter inte förrän vid 10 grader Celsius. Den känns som riktig snö, är kall som riktig snö, men man kan aldrig få samma känsla som av riktig snö, visst det händer ibland att det virvlar ner snöflingor – som är riktiga. Men det händer väldigt sällan. Tomas Ledins sång ”Sommaren är kort”, den fattar ni i framtiden nog inte texten till, för er sommar är varken kort eller regnig, eller ja, den är längre och mindre regnig än den år 2007.

Endast i Sverige finns 4 miljoner överviktiga. Alla dessa skolmassaker – som ni säkert inte hört talats om – är ovanligare än år 2007. Ja, nu är året 2057 och SVT1 är 100 år och tv:n har blivit större och nu kan man köpa en vit duk och en blandning mellan tv och sån där som spelar upp filmerna på bio. Bio har ni kanske inte heller hört om, eftersom nu laddas 200 000 filmer ner från internet samma minut de släpps och tv:n kan förstoras till fyra meters bredd.

Ja, samma sekund som en tv stängs av är vi tillbaks i Afrika, allt är torrt, helt dött. Där finns endast ett ensamt träd omgivet av torr, sprucken mark.

Så här tror jag att det ser ut när jag är 62 år, då jag är gammal och antagligen har barn och barnbarn.

Matilda Tomasine

Ekelöf Wadman

12 år, Karlskoga