Vi ska trycka tillbaka gängvåldet i Sverige

Replik från S-ministrar: M, varför tog ni inte vår utsträckta hand?

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Partierna har gjort sina val och man kan inte bestämma att andra ska dansa. Nu ligger vårt fokus på att fortsätta den historiska utbyggnaden av svensk polis och genomförandet av åtgärdspaketet mot gängvåldet, skriver  Morgan Johansson och Mikael Damberg (S).
Partierna har gjort sina val och man kan inte bestämma att andra ska dansa. Nu ligger vårt fokus på att fortsätta den historiska utbyggnaden av svensk polis och genomförandet av åtgärdspaketet mot gängvåldet, skriver Morgan Johansson och Mikael Damberg (S).

REPLIK. I helgen kunde regeringen presentera 34 nya åtgärder mot gängvåldet. Många hade hoppats att partierna skulle visa enighet efter dödsskjutningarna av två unga kvinnor förra månaden. Regeringens intention var verkligen att vi skulle komma överens. Det hade gått att skaka hand mellan partierna om ett kraftfullt paket, där ingen fått allt, men alla fått med sina prioriterade punkter.

Partierna har gjort sina val och man kan inte bestämma att andra ska dansa. Nu ligger vårt fokus på att fortsätta den historiska utbyggnaden av svensk polis och genomförandet av åtgärdspaketet mot gängvåldet.

34-punktsprogrammet som nu presenterats ger nya möjligheter att vända utvecklingen. De flesta av såväl moderaternas som regeringens prioriteringar finns med i paketet.

Vårt åtgärdspaket fokuserar på:

  • Polisen får bättre verktyg. Det blir enklare att använda hemlig avlyssning och att göra husrannsakningar kopplade till skjutningar och gängmiljöer.
  • Skärpta straff. Straffen skärps för flera grova brott så att den misstänkte som regel blir häktad. Försöksprojektet som handlar om snabbare lagföring ska utvidgas och permanentas. Straffen skärps också för rekrytering av unga till kriminalitet och för brott kopplade till kriminella uppgörelser.
  • Stärkt skydd för vittnen. Skyddet av och stödet till vittnen och deras anhöriga förstärks. Rättsprocessen ska värnas genom höjda straff för övergrepp i rättssak, mened och skyddande av brottsling. Kronvittnen och anonyma vittnen kommer utredas.
  • Förebyggande av brott. Vi ska möjliggöra fler omhändertaganden så att kriminella ungdomar kommer bort från de kriminella miljöerna. Vi satsar på bättre socialtjänstnärvaro i utsatta områden på kvällar och helger. Skolorna i utsatta områden ska stärkas.

Dagen efter att moderaterna lämnat förhandlingarna kom beskedet att de kommer stödja regeringens samtliga 34 förslag. Det välkomnar vi även om man kan ifrågasätta varför moderaterna då inte kunde ta en utsträckt hand över blockgränsen.

Nästa vecka får polisen återigen möjlighet att inhämta elektroniska bevis från teleoperatörer. I november utexamineras över 500 nya poliser och vid årsskiftet försvinner tillståndskravet för polisen att sätta upp kameror där de behövs. Steg för steg, med beslutsamhet och uthållighet ska vi trycka tillbaka gängvåldet.


Morgan Johansson, justitie- och migrationsminister (S)
Mikael Damberg, inrikesminister (S)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en replik. Läs hela debatten här

Publisert:

LÄS VIDARE