Slottner, tomma ord om äldreomsorgen

Slutreplik från S, V och Fi om covid-19 på Stockholms äldreboenden

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

När vi styrde Stockholm och ställde krav på arbetskläder och omklädningsrum för personal – en hygienfaktor som visat sig vara extremt viktig i att hindra smittspridning – motsatte sig Slottner detta, och menade att det skulle försvåra för företagen, skriver  Karin Wanngård (S), Clara Lindblom (V) och Lisa Palm (Fi).
När vi styrde Stockholm och ställde krav på arbetskläder och omklädningsrum för personal – en hygienfaktor som visat sig vara extremt viktig i att hindra smittspridning – motsatte sig Slottner detta, och menade att det skulle försvåra för företagen, skriver Karin Wanngård (S), Clara Lindblom (V) och Lisa Palm (Fi).

SLUTREPLIK. ”Staden har påbörjat arbetet med att tillsätta en granskning” av hur covid-19 har kunnat spridas så kraftigt på just Stockholms äldreboenden. Det påstod Erik Slottner (KD) i sin replik till oss, där vi ställde krav på just en sådan. Det var en nyhet, eftersom inga sådana beslut hade fattats.

Dagen efter Slottners replik, meddelade till slut finansborgarrådet att man skulle tillgodose vårt krav, och inom några dagar ska styret fatta ett beslut om en sådan granskning. Det är bra och vi ser positivt på att man tar till sig vårt förslag och nu ska tillsätta en oberoende granskning.

Att det blir en extern och fullständigt oberoende kommission är av största vikt. Det vet vi av erfarenhet, eftersom när Erik Slottner nyligen skulle granska sin egen måluppfyllelse under årets första månader gällande äldreomsorgen, så gav han sig själv 100 procent måluppfyllelse.

Utöver denna oförmåga att kunna erkänna att några som helst fel har gjorts så har Slottners tid som politiker präglats av flera beslut som påverkat äldreomsorgen negativt.

När vi styrde Stockholm och ställde krav på arbetskläder och omklädningsrum för personal – en hygienfaktor som visat sig vara extremt viktig i att hindra smittspridning – motsatte sig Slottner detta, och menade att det skulle försvåra för företagen.

Den borgerliga majoriteten har även sänkt kraven på privata hemtjänstaktörer vad gäller fasta anställningar. Otrygga anställningar, där personal har känt sig tvungna att gå till jobbet även om de varit lite sjuka, är inte bra under en smittsam pandemi.

De senaste två åren har äldreomsorgen dessutom fått besparingskrav på ungefär 170 miljoner. Det ekar därför tomt när Erik Slottner och nu senast hans partiledare Ebba Busch menar att de driver på för bättre villkor för äldreomsorgen. När de har fått makten över äldreomsorgen – som i Stockholm – så gör de tvärtom.


Karin Wanngård, oppositionsborgarråd (S)
Clara Lindblom, oppositionsborgarråd (V)
Lisa Palm, gruppledare (Fi)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en slutreplik. Läs hela debatten här

Publisert:

LÄS VIDARE