ÅSIKT

Ni förstår inte vanligt folks livsvillkor, Timbro

Slutreplik från Ali Esbati (V) om ”pling-jobben”

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Ali Esbati (V) svarar Timbros Siri Steijer: Man måste lida av svårartat ideologiskt ointresse för vanligt folks livsvillkor för att hävda att avsaknad av arbetsgemenskap och försäkringar, löneavdrag vid toalettbesök, inkomster som måste kompletteras med försörjningsstöd även efter 60 timmars arbetsvecka, är rock n’ roll.
DEBATT

SLUTREPLIK. När högerns tankesmedja Timbro ska svara Vänsterpartiet om den nya otrygga och ojämlika arbetsmarknaden, där vissa har ”plingjobb”, andra ”blingjobb”, så försvinner halva tankeledet in i skuggan.

Det är naturligtvis ingen slump. Timbro vill inte synliggöra bling-jobben - som handlar om arbetsfria inkomster från kapital.

I stället tjatar man envetet vidare om att cykelbud, hemtjänstpersonal, lokalvårdare, byggnadsarbetare och butiksanställda ska acceptera usla löner och villkor. Det är de med pling-jobb som ska betala, med värkande kroppar, med oro för att inte kunna betala hyran och inte kunna organisera sig.

”Pling-jobben är en del av den så kallade gig-ekonomin”, skriver Siri Steijer, Timbros programchef, sorglöst, om timlöner på 39 kronor. Som om det handlade om en festlig spelning.

Man måste lida av svårartat ideologiskt ointresse för vanligt folks livsvillkor för att hävda att avsaknad av arbetsgemenskap och försäkringar, löneavdrag vid toalettbesök, inkomster som måste kompletteras med försörjningsstöd även efter 60 timmars arbetsvecka, är rock n’ roll.

För Vänsterpartiet hänger plingjobben och blingjobben ihop.

En anständig och modern arbetsmarknad där allas förmåga tas tillvara åstadkommer vi genom att skapa riktiga jobb för alla, genom kollektivavtal, stärkt rätt till heltid, genom att ta bort allmän visstid och hyvling ur LAS, och med en kraftfull ekonomisk politik för rättvisa och jämlikhet.

Det kräver nog att Timbros välmående uppdragsgivare får jobba lite mer för sin bling. Det vore rimligt.


Ali Esbati, arbetsmarknadspolitisk talesperson (V)


Häng med i debatten – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

ARTIKELN HANDLAR OM