Debatt

Sluta använda oss för att tvätta rent SD

Debattören: Moderaterna försöker normalisera SD genom att likställa dem med Vänsterpartiet

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Jonas Sjöstedt säger att Moderaterna använder sig av Vänsterpartiet för att normalisera Sverigedemokraterna.
Jonas Sjöstedt säger att Moderaterna använder sig av Vänsterpartiet för att normalisera Sverigedemokraterna.

DEBATT

DEBATT. Vi lever i en allvarlig politisk tid. Högerextrema och rasistiska rörelser växer i vår omvärld. Kvinnor och HBTQ-personers rättigheter attackeras. Ekonomisk högerpolitik kombineras med mycket konservativa värderingar. Donald Trump visar i handling att mycket av det vi sett som självklart snabbt kan försvinna. Både Turkiet och Ryssland befinner sig i ett auktoritärt skymningsland där grundläggande rättigheter rullas tillbaka av högernationalistiska presidentstyren. Liknande krafter vinner mark på flera håll i EU.

Det är i detta läge som Moderaterna väljer att bjuda in Sverigedemokraterna till politisk makt. Under lång tid har de närmat sig varandra.

SD försvarar ivrigt vinster i välfärden och röstar aktivt emot att stärka löntagarnas rättigheter. Deras ekonomiska politik gynnar de allra rikaste. Moderaterna har å sin sida tagit över centrala delar av SDs migrationspolitik.

Trots det vore det ett avgörande steg att ge ett rasistiskt parti makten att bestämma vem som är Sveriges statsminister och vad statsbudgeten ska innehålla. Det är en illusion att tro att det går att göra sig beroende av ett parti för att regera utan att ge dem inflytande i frågor som är viktiga för dem. Vi hoppas att det finns tillräckligt många borgerliga företrädare och väljare som håller fast vid sina principer och säger ifrån. När moderaterna nu ska legitimera SD anpassas även retoriken. En del av det är att moderater allt oftare kallar demokratiska socialister för kommunister. I de moderata talepunkterna likställs nu Sverigedemokraterna med Vänsterpartiet. Det hela blir lite parodiskt. Tills nyligen lät det helt annorlunda. Moderaterna krävde att regeringen skulle förhandla statsbudgeten med Vänsterpartiet. Trots de stora politiska skillnaderna finns det till och med kommuner som styrs gemensamt av vänsterpartister, moderater och andra partier. Nu ska vi plötsligt likställas med rasister.

Här är det viktigt att se vad moderaterna försöker göra. Syftet handlar inte om Vänsterpartiet. Syftet är att säga att SD är ett parti som andra. Ett parti man kan samarbeta med. Moderaterna försöker tvätta SD rent genom att likställa dem med Vänsterpartiet.

När vi förhandlar med regeringen ordnar vi mer resurser till vården och gratis glasögon för barn. SD:s partitoppar talar om att begränsa pressfriheten och asflabbar åt grova judeskämt.

Lokala vänsterpartister föreslår försök med sex timmars arbetsdag. Lokala sverigedemokrater åker på Camp Auschwitz med nazister. Vänsterpartiets historia består både av mycket positiva delar och av delar som förtjänar hård kritik. Vi har som inget annat parti fått ompröva vår historia och lära av den.

Det har varit en helt nödvändig process och det är lärdomar som vi bär med oss. Idag är Vänsterpartiet ett demokratiskt socialistiskt parti. Vi lever i en politisk allvarstid. I Sverige, liksom i USA och runt om Europa, är vänstern avgörande för att slå vakt om och utveckla gjorda framsteg. Men allt är inte mörkt. Den enorma Women’s March samlade flera miljoner människor. När Trump vill stänga ute muslimer har flygplatser över hela USA fyllts av amerikaner för medmänsklighet. Där finns mycket hopp. Nu sätter sig moderater och sverigedemokrater i samma rum och påbörjar sitt projekt. Men vi som inte vill se ett Sverige som går åt det hållet är så många fler än de som vill dit.

Vänsterpartiet är den tydligaste motkraften till de blåbruna. Ingenting är ödesbestämt – framtiden avgörs av oss alla tillsammans.


Jonas Sjöstedt, partiledare Vänsterpartiet


Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

Vad tycker du? (poll 9653687)
Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Spelet om regeringsmakten

ÄMNEN I ARTIKELN

Spelet om regeringsmakten

Jonas Sjöstedt

Migrationspolitik

Vinster i välfärden

Sverigedemokraterna

Vänsterpartiet

Moderaterna