2 357 bortkastade dagar med Löfven

Ulf Kristersson: Han leder en en trött, inkompetent och handlingsförlamad regering

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Ingen regering lyckas med allt, men frågan är om någon statsminister i modern tid har fått så lite gjort och med så dåliga resultat som Löfven. Vi har summerat hans 2 357 dagar som statsminister, skriver Ulf Kristersson.
Ingen regering lyckas med allt, men frågan är om någon statsminister i modern tid har fått så lite gjort och med så dåliga resultat som Löfven. Vi har summerat hans 2 357 dagar som statsminister, skriver Ulf Kristersson.

DEBATT. Stefan Löfven är nu inne på sitt sjunde år som statsminister. Ingen regering lyckas med allt, men frågan är om någon statsminister i modern tid har fått så lite gjort och med så dåliga resultat.

Vi har summerat hans 2 357 dagar som statsminister. Här är facit:

I Stefan Löfvens Sverige skjuts en person i ihjäl nästan varje vecka, och det sker en skjutning eller sprängning nästan varje dag.

Det är en ökning med 50 procent sedan Löfven tillträdde som statsminister. Enligt Polisen finns nu 5 000 medlemmar i kriminella nätverk i utsatta områden ”som är beredda att skjuta andra”. Och helt oskyldiga faller offer för gängens våld.

Moderaterna vill införa ett system med anonyma vittnen, och fördubbla straffen för gängkriminella. Och vi vill införa visitationszoner så att polisen kan beslagta vapen. Men regeringen säger nej till allt detta.

I Stefan Löfvens Sverige känner sig var tredje person otrygg på kvällen i sitt eget kvarter.

Risken för rån och sexualbrott har mer än fördubblats. Det sker hänsynslösa rån, där gärningsmän förnedrar sina offer, filmar dem och därefter lägger ut brottet på sociala medier. I flera fall har gärningsmän redan varit dömda till fängelsestraff, men är ändå på fri fot istället för inlåsta. Regeringen värnar straffrabatter för brottslingar, men sviker brottsoffren. Moderaterna vill göra tvärtom.

I Stefan Löfvens Sverige växer arbetslösheten och utanförskapet.

”Utvärdera mig på jobben” sa han inför valet 2014 när han lovade EU:s lägsta arbetslöshet till 2020. Men från att Stefan Löfven tillträde som statsminister har arbetslösheten och sysselsättningen utvecklats sämre än i något annat EU-land. Aldrig tidigare har Sverige haft så många långtidsarbetslösa. Moderaterna vill införa ett bidragstak och sänka skatten på jobb och företagande. Socialdemokraterna höjer istället bidragen till dem som inte jobbar, och riktar nya skattehöjningar mot vanligt folk.

I Stefan Löfvens Sverige ökar regeringen invandringen, trots landets enorma problem med integrationen.

En gräddfil har skapats för framför allt unga män utan asylskäl och över 8 000 personer har fått uppehållstillstånd med stöd av ”gymnasielagen”. Nu vill regeringen i princip driva igenom en amnesti för hela den gruppen, samtidigt som skuggsamhället växer. Upp emot 50 000 papperslösa personer befinner sig i Sverige utan tillstånd. Sverige måste verkställa fler utvisningar, genomföra fler inre utlänningskontroller och minska möjligheterna att stanna i Sverige utan tillstånd. Regeringen gör nästan ingenting av detta.

I Stefan Löfvens Sverige växer antisemitismen.

Efter 25 år av socialdemokratiskt styre i Malmö är situationen alarmerande. Det skanderas antijudiska slagord i demonstrationer och judiska elever känner sig inte säkra i sina egna skolor. SSU i Skåne gick miste om offentliga bidrag för att de spridit antisemitiska budskap, och inte klarat av att leva upp till grundläggande demokratikrav. Nu behövs bland annat en genomlysning av skolor i hela Sverige för att kartlägga omfattningen av antisemitism, och konkreta verktyg till lärare för att identifiera och motverka antisemitism. Jag litar på statsministerns egna goda intentioner – men resultatet av ett kvartssekels S-styre i rikets tredje största stad förskräcker.

I Stefan Löfvens Sverige slår det politiskt oberoende Klimatpolitiska rådet fast att ”inget av målen i det klimatpolitiska ramverket bortom 2020 kommer att nås med nuvarande förutsättningar och beslutad politik.” Samtidigt stängs kärnkraftverk som producerar ren, fossilfri svensk el ner i förtid.

Sverige tvingas importera smutsigare el från andra länder och sätta igång kolkraftverk här hemma. Det underminerar svensk konkurrenskraft, och det är uselt för klimatomställningen. Istället borde vi värna alla fossilfria energislag, så vi kan satsa på en storskalig elektrifiering av fordon och industri.

I Stefan Löfvens Sverige vägrar regeringen ta befälet över krisledningen i pandemin.

Det tog flera månader för regeringen att fatta helt avgörande beslut om testning, skyddsutrustning och besöksförbud på äldreboenden. Nu ser vi samma sak upprepa sig med vaccinet: Regeringen duckar alla frågor om hur vaccinmålet ska kunna hållas efter beskedet om försenade leveranser.

Valet 2022 kommer stå mellan en trött, inkompetent och handlingsförlamad socialdemokratisk regering som sätter makten framför allt, men misslyckas med politikens allra viktigaste uppgifter. En regering som gör splittring, polarisering och smutskastning till en uttalad valstrategi.

Mot detta kommer vi att ställa löftet om maktskifte och en ny kurs – en ny borgerlig regering som har probleminsikt, reformer, kompetens och handlingskraft för att samla Sverige, skapa nytt framtidshopp – och få saker gjorda.


Ulf Kristersson, partiledare (M)
En längre version av texten är tidigare publicerad på debattörens Facebook-sida.


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

LÄS VIDARE