ÅSIKT

Det är inte alls synd om er, ångerfulla män

Debattören: Ni förtjänar ingen klapp på ryggen bara för att ni beter er som ni bör bete er

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Foto: THINKSTOCK
Hur fan har ni mage att snyfta på Facebook och fiska likes för att ha sexuellt trakasserat ens en enda kvinna? frågar sig Nisrit Ghebil.

DEBATT. Ni har gjort det igen. Ni har fått det hela att handla om er, som vanligt.

När jag såg hur snabbt #metoo spred sig blev jag glad. Jag tänkte att nu kommer män äntligen få se hur stor skadan faktiskt är, samtidigt som kvinnor får se att vi inte är ensamma.

Men så blev det inte. Det jag i stället såg var en massa män på sociala medier som erkänner att ha sexuellt trakasserat kvinnor vid ett/flera tillfällen och bli hyllade för det.

Jag såg män skriva statusar om att de mår så dåligt och vill inte vara fega längre utan nu jävlar ska de ta tag i sig själva. Jag såg också twisten; män som skrev att de aldrig gjort något sådant i sitt liv, men de har varit tysta när någon annan gjort det och äcklas av deras beteende.

Ärligt talat, vad i helvete?

Varför ska allt alltid handla om er? Hur fan har ni mage att snyfta på Facebook och fiska likes för att ha sexuellt trakasserat ens en enda kvinna? Hela poängen med #metoo var att världen skulle se hur stort detta problem är för oss. Vi skulle göra våra röster hörda och problemskaparna, män, skulle lyssna.

Men ni klarar helt enkelt inte av att lyssna. Gud förbjude att världen inte kretsar kring er. Hur svårt ska det vara att låta kvinnor berätta sina historier? När ska ni inse att det är precis det här som är problemet?

Ni lyssnade inte den där varma midsommarkvällen när vi sa ”nej” och ni lyssnar inte när vi sprider vår verklighet. Ni tror er ha en viss förtur till oss, både fysiskt och psykiskt. Vi ska fysiskt göra vad ni vill och vi ska psykiskt inte må sämre över det än vad ni gör. Trots att det är ert fel. Trots att ni är problemet.

Ni förtjänar ingen klapp på ryggen för att ni ”mår dåligt” över att ha sexuellt trakasserat en kvinna. Ni förtjänar ingen klapp på ryggen för att ni ”står med oss” på internet men sällan i verkligheten. Ni förtjänar ingen klapp på ryggen för att ni beter er som ni bör bete er. 


Nisrit Ghebil, 22 år gammal, studerar media och kommunikation på Karlstads universitet


Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

ARTIKELN HANDLAR OM

MeToo