ÅSIKT

Du är du, mitt lilla barn – inte ditt kön

Internationella kvinnodagen: Elaine Eksvärd skriver brev till sitt ofödda barn

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Foto: ELVIRA PIHL
Jag ger dig mina verbala boxningshandskar för att slå bort de titlar du varken tycker om eller är bekväm med, skriver Elaine Eksvärd.
DEBATT

DEBATT. Du ligger i min mage och växer. Du vet inte något om världen än, men jag tänkte förbereda dig en smula på det som komma skall.

Du kommer bli bemött annorlunda beroende på det som sitter mellan dina ben. Jag vet, den här världen är lite knasig men det är bara att tackla den på rätt sätt.
Vissa kommer ta dina egenskaper och förringa eller förhöja dessa till ditt kön. Men dina egenskaper är du, och det är inget att skämmas för. Är du kvinna och säger vad du tycker kommer folk att kalla dig kaxig, när en man säger det samma kommer de säga att han är rak. Du kommer även få höra att din kompetens är ett ”kvinnligt perspektiv” medan männen ger ett synsätt.

Du ska veta att det inte ovanligt att journalister ställer mig, din mamma, frågan ”hur ser du som kvinna på detta?”. Det är nästan så att man vill ta sig en titt i trosan innan man svarar ”Har ingen aning, däremot kan jag berätta hur jag som person ser på detta”.

Att se saker som en kvinna är rätt tunga saker att axla då vi representerar femtio procent av befolkningen, men det finns sammanhang då det perspektivet är relevant och då är det på sin plats att svara. Men i övrigt ska du veta att många säger att män blir arga, men drabbas kvinnor av samma känslor så brukar det heta ”psykbryt”. Kvinnor har skinn på näsan och män är modiga av naturen. Orättvist, jag vet.

Men är det ett plagg jag vill avråda dig att bära i denna värld så är det offerkoftan. Den sitter så illa. Var inte ledsen - var smart.

Jag ger dig mina verbala boxningshandskar för att slå bort de titlar du varken tycker om eller är bekväm med.

Säger någon att du är kaxig kan du bara säga ”jag är inte kaxig, jag är rak”. Ställer någon frågan ”är du arg” så kan du svara ”Jag är inte arg, jag är rak”. Du är fri att slå bort titlar du inte tycker om och placera andra titlar vid dig.

Du har makten att definiera dig framför ditt kön och reaktionerna du får är oviktiga i sammanhanget. Ibland kan du ta av dig boxningshandskarna och dra på dig silkesvantarna över ord som folk tycker är ett slagord, men som egentligen borde bäras av oss kvinnor som en drottnings krona.
Jag träffade en ingenjör som heter Lena. Hon bröt, efter år av sexistiska kommentarer, ihop över att chefen Göran tyckte att hon skulle ha på sig en skjorta som inte drog fokus till hennes ”behag”. Hennes dialog med chefen genom hennes tårar är sådana som jag hoppas alla kvinnor tar sig mod till att ha för att våra framtida döttrar, för att du min dotter ska slippa samma konfrontationer. För att vi ska komma längre. Hon sa:
”Under de femton år jag har jobbat här har det suttit sprickfärdiga män med skjortor så tajta att knapparna hade kunnat fungera som missiler. Aldrig kommenterade du deras behag, du får inte kommentera mina”
”Men Lena, du får inte vara så känslig”
”Nej Göran, du får inte vara så okänslig”
Lena tog ordet ”känslig” och bar det som en krona i denna okänsliga värld där en president kan säga ”grab the pussy” utan vidare reaktioner. Göran stod där som en abdikerad kung från känslighetens rike.

Så min dotter. Var känslig, var arg, var rak, var kaxig, var vad tusan du vill men låt inte folk förringa dig till ett kön. Det är inget fel på könen, men det är inte den du är, det är något du har mellan benen.

Tro inget annat. Säg därför inte ”Jag som kvinna” såvida inte ett genusperspektiv har relevans för det du ska prata om. Var alltid du först.
Och om skulle du vara en pojke i denna värld, så vet jag att du inte kommer vara kränkt över att det finns en internationell kvinnodag – du kommer hylla dina systrar.

Du kommer inte sitta tyst när en Lena blir utsatt för sexistiska kommentarer, du kommer stå upp för henne innan hon hinner göra det själv. För det finns en plats i helvetet för män som är tysta när kvinnor råkar illa ut. Du, min son, kommer inte hamna på den platsen.
Elaine Eksvärd


Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

ARTIKELN HANDLAR OM