Sluta låtsas, Löfven – du bygger murar

Debattörerna: Avtalet med Turkiet och EU:s flyktingpolitik är inhuman och rasistisk

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

”Statsminister Stefan Löfven låtsas att EU:s flyktingpolitik handlar om att bekämpa fattigdom och människosmuggling, men verkligheten är en annan. Antingen väljer regeringen EU:s inhumana linje, som bygger högre murar och med våld håller människor borta, som göder rasism och splittring på vår kontinent.” skriver Christina Höj Larsen och Malin Björk.
”Statsminister Stefan Löfven låtsas att EU:s flyktingpolitik handlar om att bekämpa fattigdom och människosmuggling, men verkligheten är en annan. Antingen väljer regeringen EU:s inhumana linje, som bygger högre murar och med våld håller människor borta, som göder rasism och splittring på vår kontinent.” skriver Christina Höj Larsen och Malin Björk.

DEBATT. Det har gått ett år sedan EU ingick avtal med Turkiet om att stoppa människor på flykt. Regeringen och Stefan Löfven måste inse att unionens flyktingpolitik inte fungerar. Den inslagna vägen bygger på att med våld och murar hålla människor borta i en värld där orättvisor och förtryck driver fler än någonsin tidigare på flykt. Vi i Vänsterpartiet menar att det är dags att tänka om.

EU är sedan 2015 besatt av att bygga murar. Allt handlar om att undvika att 2015 upprepar sig, istället för att bygga system för att bättre kunna hantera situationen. Nya repressiva lagförslag läggs fram i hög takt, avtal med Turkiet, Afghanistan och en rad afrikanska länder tecknas och biståndsinsatser för att stoppa människor på flykt genomförs.

När antalet människor som tvingas på flykt är större än någonsin tidigare är EU:s svar att lägga alla resurser på att stänga dörren för de som lider, istället för att ta ansvar och hjälpa världens mest utsatta.

När EU slöt avtal med Turkiet om att hindra människor från att ta sig in i Europa var vi många som varnade för att flyktingarna skulle ta andra, farligare vägar. Våra farhågor bekräftades snabbt. 2016 drunknade fler människor än någonsin tidigare i Medelhavet efter att vägen mellan Libyen och Italien ersatt den mellan Turkiet och Grekland.

EU:s svar är att göra samma sak igen, allt för att flyktingarna inte ska lämna Libyen, ett land som plågas av ett inbördeskrig där tre regeringar gör anspråk på makten och miliser deltar i striderna. Både Amnesty och Human Rights Watch beskriver hur sexuella övergrepp, tortyr, tvångsarbete och utpressning förekommer i landets flyktingförvar.

Världens rikaste kontinent tycker sig inte ha råd att ta emot fler flyktingar, men betala stora summor till Libyen för att hålla kvar en miljon flyktingar ses inte som något problem.

Flera rapporter beskriver hur kustbevakningen som EU samarbetar med skjutit mot flyktingar som försöker ta sig till Europa. Sexuella övergrepp och våldtäkter är så vanliga att flyende tar preventivmedel inför flykten.

Utöver Libyen vill EU sluta avtal med länder som den stenhårda diktaturen Etiopien, för att de ska stoppa flyktingar. I Sudan, som styrs av diktatorn Omar Al-Bashir, efterlyst av den internationella brottmålsdomstolen för folkmord och brott mot mänskligheten, investerade EU ifjol 1,4 miljarder kronor för att stoppa flyktingar. Nyligen kom rapporter om hur människor på flykt piskats, bötfällts, fängslats och sedan deporterats efter att ha deltagit i fredliga protester mot höjda visumavgifter i Sudan.

Det är dags att skifta fokus. Politiken EU driver, som i alltför hög grad fått dikteras av reaktionära stater som Ungern och Polen, fungerar inte. Den är inhuman, rasistisk och långsiktigt ohållbar.

Det är dags att börja fokusera på lagliga vägar. Systemet med kvotflyktingar är en väg, men vi måste även införa asylvisum, förbättra unionens mottagandekapacitet och stärka familjeåterföreningen.

Det är dags att börja se flyktingar som en tillgång. Europa, kontinenten med äldst befolkning i världen, som dessutom minskar utan invandring behöver ett befolkningstillskott. Majoriteten av de som flyr hit är unga.

Statsminister Stefan Löfven låtsas att EU:s flyktingpolitik handlar om att bekämpa fattigdom och människosmuggling, men verkligheten är en annan. Antingen väljer regeringen EU:s inhumana linje, som bygger högre murar och med våld håller människor borta, som göder rasism och splittring på vår kontinent. Eller så väljer de en human migrationspolitik, som värnar asylrätten, ser människor som en tillgång och står upp för utsatta.

V står för en human migrationspolitik. I riksdagen är vi tyvärr ensamma. Inget annat parti har motsatt sig avtalen med Turkiet, Afghanistan och samarbetet med Libyen. När människor utsätts för övergrepp och hindras att utöva rätten att söka asyl, vänder de ryggen till. Sverige måste stå upp för en human migrationspolitik. Regeringens val borde vara lätt.


Christina Höj Larsen
Malin Björk


Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert: