ÅSIKT

Luf, oseriöst om försvarsskolor

Replik från S-ekonom om rekryteringen av militär personal

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Petter Martinsson (S) tycker att Liberala ungdomsförbundets förslag om försvarsgymnasie är ”oseriöst”.
DEBATT

REPLIK. I ett utspel på Aftonbladets debattsida föreslår representanter för det Liberala Ungdomsförbundet att Försvarsmakten bör starta egna gymnasieskolor. Syftet med detta sägs vara att trygga myndighetens fortsatta personalförsörjning utan att återinföra den allmänna värnplikten, en reform som LUF motsatt sig å det starkaste.

Utan att uppvisa några som helst belägg för sina antaganden hävdar de liberala ungdomspolitikerna att ”gymnasieungdomar kan bli bra soldater”. Detta påstående är så ofattbart ogrundat och oseriöst att det nog tar priset för LUF:s hittills mest orimliga uttalande.

Det krävs inte någon närmare analys, som texten i vilket fall inte öppnar upp för då den saknar solida faktaunderlag, för att konstatera att ett förslag om att utbilda gymnasieungdomar till militärtjänstgöring inte på något vis kan anses vara en hållbar lösning på försvarsmaktens nuvarande utmaningar gällande personalförsörjningen.

Efter att ha arbetat som soldat i drygt tre år kan jag konstatera att det absolut viktigaste som avkrävs en yrkessoldat är personlig mognad och ansvarstagande. Att riskera sitt liv för sitt land är inget beslut som bör fattas lättvindigt i samband med en ansökan till gymnasiet vid femton års ålder.

Utspelet ligger helt i linje med LUF:s stolta tradition av att presentera provocerande politiska förslag. Den svenska försvars- och säkerhetspolitiken är alldeles för viktig för att vi ska slösa tid på den här typen av oseriösa och uppenbart orimliga idéer. LUF borde veta bättre.


Petter Martinsson, styrelseledamot för Socialdemokratiska ekonomklubben vid Handelshögskolan, deltidsanställd soldat i Försvarsmakten, fil. kand. statsvetenskap med inriktning säkerhetspolitik och krishantering Försvarshögskolan, student i nationalekonomi och finans vid Handelshögskolan


Häng med i debatten – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

ARTIKELN HANDLAR OM