ÅSIKT

Var finns ert civilkurage?

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

En tjej blir våldtagen på en skola av en annan elev. Hon får byta skola för att skolan inte ska få dåligt rykte. Blev hon verkligen våldtagen?

Ytterligare en tjej blir våldtagen på samma skola av samma kille. Hon får också byta skola. Killen är nu inne på sin tredje tjej som han våldtar (som vi känner till). Vad gör skolledningen? Tystar ner det hela så skolan inte får dåligt rykte.

En lärare våldtar en elev. Läraren sägs upp och får terapi. Eleverna får inget. Den övriga personalen förbjuds att prata med någon om händelsen, inte ens varandra. Vem tror man på? ”Ja, men han är ju schysst så han är nog oskyldig”. Var finns elevernas rättigheter? En lärare har i sitt yrke en maktposition. I detta fall utnyttjas den långt över alla gränser.

Team för Våldtagna kvinnor erbjuder oss att besöka skolor gratis och informera om sex och våldtäkt. Ibland är vi inte välkomna för att ”det finns inga som kan hantera problemet/ämnet efteråt” och ”vi skulle kanske utlösa en storm av våldtäkter”. Hallå, läs detta, det är sant. Så har blivit bemötta! Vilken verklighet lever skolledningarna i? Finns det inga sexuella trakasserier, övergrepp och våldtäkter på just deras skolor?

Vi har under året varit ute och informerat på andra skolor som vågat. Vid nästan varje informationstillfälle har en eller två tjejer kommit fram efteråt och berättat något som de berättar för en vuxen för första gången. Det har handlat om en våldtäkt av en klasskompis, eller av en lärare mot en elev. Det kan handla om morfar som våldtagit tjejen hela livet eller om killen hon är ihop med som begått våldtäkt mot henne.

Andra skolor ringer i panik. Det har hänt en våldtäkt på skolan och de vet inte hur de ska hantera det hela. Det finns ingen beredskap på skolorna för detta. De vill att vi kommer. På en lektionstimme ska vi förändra attityderna hos alla på skolan. Kanske är vi naivt optimistiska om att lösa problemet så snabbt, men om ingen gör något så förändras ju ingenting.

Tjejerna fortsätter då att lida.

Vi möter några av de här tjejerna då vi har korttidsterapi för tjejer och kvinnor som blivit utsatta för våldtäkt (08-42 999 40 är vår dygnet runt telefon). Vi kan ge många fler exempel, men vi vill inte anklaga enskilda skolor. Vi vill synliggöra problemet, visa att det är vanligt och vi vill nå dig som finns i de här miljöerna med schyssta värderingar, med hopp och drömmar om en jämställd värld.

Vi vet att du finns och vi vet att du inte är ensam. Men slut er samman och visa mod - civilkurage.

Vilken skola skulle du placera dina barn på? En skola där ledningen vågar ta i problemet, eller en skola som sopar allt under mattan på de våldtagna tjejernas bekostnad?

Var finns alla vuxna med civilkurage, med sunt bondförnuft, modiga och med schyssta värderingar? Det krävs ett långsiktigt arbete i skolorna med värdegrundsfrågorna. Mäns sexualiserade våld mot kvinnor är inte okej. Det är den signalen föräldrar, lärare, skolledning och hela samhället måste sända till unga idag. Det krävs mod för det finns många unga (speciellt tjejer) som blir utsatta idag.

De får inget lyckligt sommarlov hur högt sången än ljuder nu i dagarna. Utan de får leva med en rädsla, en sorg, en skam, en kris som hindrar deras lyckliga dagar och deras framtid!

Ulrika Eklund , Josefin Grände , Monica Mardell (Team för Våldtagna Kvinnor)