ÅSIKT

”Ja, låt oss tala om nätmobbning”

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Foto: Alex Schulman
DEBATT

Alex Schulman ska enligt uppgift avsluta sin väldigt populära blogg: ”Att vara Alex Schulman”. Detta kan tyckas ha lite eller ingen nyhetsvärde annat än för de 250 000 personer (!) som enligt uppgift läser hans blogg varje vecka. MEN, Schulman slutar blogga med en uppmaning om att starta en debatt om nätmobbning.

Vi på Byrån mot diskriminering i Norrköping och Linköping ser väldigt allvarligt på mobbning och kränkningar i alla dess former och är väldigt positivt inställda till att detta hörsammas! Nätmobbning kan förekomma i stort sett överallt på nätet. Barn och ungdomar blir ofta utsatta på sajter som t ex Lunarstorm, på diskussionsforum via mail eller chatter. Men, så som Alex Schulman vill påvisa förekommer nätmobbning även i vuxenvärlden. Privatpersoner så väl som kändisar och politiker blir utsatta.

Internet är till sin natur ett fritt medium, och detta är givetvis en av dess styrkor. Att censurera internet vore – förutom så gott som omöjligt – i de flesta fall inte ens önskvärt. MEN kränkningar är aldrig ok och så som Schulman påpekar kräver detta oreglerade medium en debatt om dess svagheter. Varför förekommer nätmobbning? Hur utförs nätmobbning? Var? Vilka är utsatta? Och framför allt – hur kan vi arbeta för att förebygga och motarbeta förekomsten av nätmobbning?

Var skulle då denna debatt kunna förekomma? Vi på Byrån mot diskriminering ser inga hinder till att denna debatt startas av Alex Schulmans egen arbetsgivare Aftonbladet. Se det som en uppmaning, vi väntar med spänning på starten av denna mycket viktiga samhällsdebatt; vi medverkar gärna som bollplank i frågan!

Karin Armgren

Informatör på Byrån mot

diskriminering

www.diskriminering.se