Öppna Europa för flyktingarna från Libyen

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Debattörerna: EU:s flyktingpolitik har länge varit på väg åt fel håll

Murarna växer ständigt allt högre för de människor som flyr undan krig och förföljelse och söker en fristad i Europa.

I dag utvisas människor till förtryck, förföljelse och tortyr i ibland annat Iran, Afghanistan och Irak.

I dag har människor, bland annat de som flytt undan kriget i Somalia, väldigt svårt att få återförenas med sin familj.

I dag utnyttjas migranter och papperslösa hänsynslöst av oseriösa arbetsgivare.

Situationen i Libyen visar att EU:s flyktingpolitik länge varit på helt fel väg. Under åratal har man försökt stoppa flyktingar från att nå EU med taggtrådsstängsel, övervakning och både polis och militär. Tusentals människor har dött på den farofyllda resan från det hemland man var tvungen att lämna, inte sällan utelämnade till hänsynslösa människosmugglare som profiterar på det stängda Europa.

EU:s samarbete med diktatorn Gaddafis regim för att stoppa flyktingar har också gett en legitimitet åt den regim som nu hänsynslöst för krig mot sin egen befolkning. Inte minst det faktum att den svenska regeringen nyligen försökte sälja övervakningsutrustning till Gaddafis regim vittnar om det falskspel som också Sverige länge deltagit i.

Det är nu dags för EU och omvärlden att ta sitt ansvar för den flyktingström som följer av regimens brutala attacker på det folkliga upproret. EU-direktivet om massflykt måste användas för att ge det tillfälliga skydd det syftar till.

Men det är samtidigt avgörande att man ger dem som har varaktiga asylskäl möjlighet att prövas för permanenta uppehållstillstånd, och att man samverkar med FN och länder utanför EU för att tillsammans erbjuda den hjälp och det skydd som krävs. Det är också viktigt att mottagandet av skyddssökande från Libyen inte innebär att man avstår från att hjälpa andra människor i behov av skydd, och att man skyndsamt upprättar lagliga vägar för att komma till EU för att söka skydd eftersom sådana i dag i stort sett saknas helt.

Den svenska regeringen behöver nu visa ledarskap inom EU för en mer solidarisk asyl- och flyktingpolitik, inte konsekvent skjuta över ansvaret på någon annan.

Situationen i Libyen är akut, men är långt ifrån det enda exemplet på att flyktingpolitiken är på väg åt fel håll. Vi ser hur rasistiska och främlingsfientliga partier har vunnit mark på olika håll i Europa och bidragit till att skapa en skev och förvriden debatt för eller emot invandring. De kan inte bemötas med tystnad eller genom att man går dem till mötes, utan genom att man vågar ta strid för alla människors lika värde och för rätten att få en fristad undan förföljelse, tortyr och död.

Därför har vi startat den partipolitiskt obundna Flyktingbloggen med över 30 skribenter, alla ledande aktivister, politiker eller organisationsföreträdare från Sverige, Norge eller EU.

Vi är övertygade om att vi är många som tillsammans kan vara en stark röst för en mer mänsklig och solidarisk asyl- och flyktingpolitik.

Kalle Larsson
Magdalena Streijffert
Redaktörer på Flyktingbloggen

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN