Debatt

”Allmän visstid” måste avskaffas

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Ung Vänster: Dagens unga har tröttnat på att vara Generation Otrygg

Stefan Lindborg, Ung Vänster.
Stefan Lindborg, Ung Vänster.

I söndags sändes SVT:s jobbdebatt. Det var bra att en stor del av debatten handlade om den höga arbetslösheten – den är regeringens stora misslyckande – men samtidigt är det anmärkningsvärt att så lite blev sagt om otryggheten som breder ut sig.

De otrygga villkoren slår särskilt hårt mot oss unga. Enligt LO har 53 procent av alla unga som jobbar en tidsbegränsad anställning. För många handlar det om jobb där man blir inringd för dagen eller anställd enbart några timmar åt gången.

Hur arbetsmarknaden organiseras påverkar hela livet i övrigt. Så länge man inte har trygghet på jobbet kan man heller aldrig vara trygg i vardagen. Den som inte vet hur mycket man får jobba kommer att ha ont i magen varje månad när räkningarna ska betalas. Tidningen Vision presenterade tidigare i år en undersökning där hälften av de svarande med visstidsanställning mådde dåligt. Slit och släng-arbetsmarknaden går ut över vår hälsa och skapar hål i plånboken.

Den borgerliga regeringen har gjort till sin affärsidé att motivera ökad otrygghet med den höga arbetslösheten. Men om otrygga villkor skulle ge fler jobb hade Sverige redan haft full sysselsättning. Istället är det uppenbart att tidsbegränsade anställningar försämrar ungas position på arbetsmarknaden. Ett system där korta anställningar är vanliga leder till att det också är vanligt med perioder av arbetslöshet. Detta är en viktig anledning till varför ungdomsarbetslösheten är hög. Den som tror att osäkra jobb ger en fot in på arbetsmarknaden bör komma ihåg att de också innebär att den andra foten alltid står utanför.

Det är inte förvånande att högern undviker debatten om otryggheten. Med Moderaterna i spetsen har regeringen infört anställningsformen ”allmän visstid”, som kraftigt har underlättat för arbetsgivare att undvika att anställda tillsvidare. Den svenska regeringen har kritiserats av EU-kommissionen för att man i praktiken kan ha en visstidsanställning hur länge som helst utan att den övergår till ett fast jobb.

Kampen mot otrygga villkor är en viktig maktfråga som borde diskuteras mer. Högerns politik ger arbetsgivarna anställda som är fullt ut flexibla och anpassningsbara, som inte säger ifrån, som inte ställer krav och som inte vågar organisera sig fackligt. Visstidsanställningarna är bekväma för företagen, men för oss unga berövar de makten över våra liv. Min generation har tröttnat på att vara Generation Otrygg. En ny regering måste avskaffa ”allmän visstid” och sätta stopp för möjligheten att stapla tidsbegränsade anställningar på varandra.

När tv-debatterna inte handlar om ungas vardag är det inte konstigt att många känner maktlöshet. Om man inte diskuterar vad som kan göras åt de otrygga villkoren kommer fler gå på högerns myter om att de är oundvikliga. Otryggheten är inte skriven i sten. Det är inte naturlagar som urholkar Las, utan det görs av borgerliga politiker och makthavare.

Om mindre än fem veckor kan vi välja väg: en arbetsmarknad där otryggheten breder ut sig eller en arbetsmarknad där unga får rätt till trygga villkor och makt över sin egen situation. Där går i dag skiljelinjen mellan höger och vänster.

Stefan Lindborg

Ordförande i Ung vänster

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Arbetsmarknad

ÄMNEN I ARTIKELN

Arbetsmarknad