Vi har fått nog av det rasistiska våldet

S-, MP- och V-politiker: Vår hudfärg räcker för att vi ska drabbas – och förövarna går fria

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Svarta kroppar har historiskt varit föremål för brutalt våld och vi fortsätter än i dag att se detta hända, skriver Mohamed Nuur (S), Leila Ali-Elmi (MP) och  Momodou Malcolm Jallow (V).
Svarta kroppar har historiskt varit föremål för brutalt våld och vi fortsätter än i dag att se detta hända, skriver Mohamed Nuur (S), Leila Ali-Elmi (MP) och Momodou Malcolm Jallow (V).

DEBATT

DEBATT. Polisen, gränspolisen, tullen och ordningsvakter blir återkommande anklagade för att profilera människor utifrån etnicitet eller hudfärg.

Människor pekas upprepat ut endast på grund av rasistiska fördomar. De utsätts för djup förödmjukelse, trakasserier och rasistiskt våld på allmän plats, tunnelbanor, flygplatser, nattklubbar, köpcentrum och så vidare.

Det spelar ingen roll om man är svensk medborgare eller inte, man eller kvinna, vuxen eller barn, rik eller fattig, överklass eller arbetarklass – så länge man har svart hudfärg är man föremål för rasistiskt våld och rasprofilering.

Vi lever i samma land men med sämre förutsättningar. Våldet mot svarta kroppar är långtifrån ett fenomen som begås av enskilda rötägg. Det är historiskt, systematiskt och symtomatiskt av ett rasistiskt samhälle.

Hur ofta händer det att en polis eller ordningsvakt åtalats på grund av våld mot en svart kropp? Har du funderat på varför det inte, eller så sällan inträffar? Inte ens när det gäller brutalt våld mot små barn som var fallet på Malmö centralstation 2015.

Hur kan man förklara det som hände i går på Stockholms tunnelbanan? En gravid afrosvensk kvinna utsattes för en fruktansvärd och oacceptabel behandling av ordningsvakter i Stockholm. Det gör ont i själen att se hur denna höggravida kvinna skrek av smärta medans vakterna drar henne från tåget samtidigt som hennes femåriga dotter bevittna allt.

Det var bara några veckor sedan vi såg hur ordningsvakter använde sig av övervåld mot ett 12-årigt afrosvenskt barn i just Stockholm.

Eller hur en 9-årig pojke brottades ned brutalt av en ordningsvakt på Centralen i Malmö 2015. Vi alla minns filmen som de flesta tagit del av som visade hur en ordningsvakt sitter på pojken, håller för hans mun och dunkar hans huvud mot marken.

Eller hur polisen i Malmö med övervåld bröt armen på Alpha Kante.

Man kan fortsätta med exempel efter exempel på det fruktansvärda rasistiska våldet.

Två saker som alla incidenter har gemensamt är att samtliga våldsoffer är icke vita och inga förövare åtalades. Det är just det som gör detta oerhört läskigt. Att vi lever i ett land som har skapat och upprätthåller en struktur som accepterar våld mot svarta kroppar.

Har vi tappat all medkänsla och medmänsklighet gentemot icke vita barn? Kan vi inte se samma mänskliga värde hos dessa barn som vi ser hos våra egna barn?

Eller skulle vi på något sätt acceptera, blunda för eller ignorera att vår egna mammor, systrar eller döttrar behandlas så som denna gravida afrosvenska kvinna behandlades, oavsett vad hon har gjort?

När vi talar om våld mot kvinnor måste det omfatta allt våld mot alla kvinnor. Även rasifierade kvinnor. När vi pratar om barnkonventionen, måste det omfatta alla barn, även svarta, rasifierade barn. Allt annat vore oacceptabelt i ett rättssamhälle.

Svarta kroppar har historiskt varit föremål för brutalt våld och vi fortsätter än i dag att se detta hända.

Att sätta igång en förundersökning där man utgår ifrån samtliga tidigare ärenden, är inte tillräckligt, och vi vet alla att förundersökningen kommer att läggas ner.

Vi anser att dessa handlingar är så brutala att de borde leda till åtal och fällande dom. Att det hittills inte har gjort det, anser vi bör kräva en översyn av lagen.

Lagen måste utformas och omformas på så sätt att när människor systematiskt utsätts för rasistiskt våld så som afrosvenskar och andra rasifierade grupper utsätts för, så ska det leda till fällande dom. Detta är en demokratisk och politisk fråga, och det måste åtgärdas nu. Vi har fått nog av det rasistiska våldet. 

#ViHarFåttNog


Mohamed Nuur, ordförande för Socialdemokraterna Tensta, socialnämden Stockholm kommun 
Momodou Malcolm Jallow, riksdagledamot (V)
Leila Ali-Elmi, riksdagledamot (MP)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs hela debatten här:

Publicerad:

LÄS VIDARE