Debatt

M, ni förvärrar problemen med kriminella gäng

Replik från Socialdemokraterna i Järfälla om gängen i förorten

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Moderaterna avvecklar nu arbetsmarknadsinsatser och bygger färre bostäder, vilket inte kommer lösa utan förvärra problemen, skriver Eva Ullberg, Oppositionsråd och gruppledare för Socialdemokraterna i Järfälla.
Moderaterna avvecklar nu arbetsmarknadsinsatser och bygger färre bostäder, vilket inte kommer lösa utan förvärra problemen, skriver Eva Ullberg, Oppositionsråd och gruppledare för Socialdemokraterna i Järfälla.

DEBATT

DEBATT. Skjutningarna på Söderhöjden ska tas på största allvar. Moderaterna nämner tre orsaker till problemen i Jakobsberg på Söderhöjden: bristen på poliser, trångboddheten och att beroendet försörjningsstöd är utbrett. Det är tre områden där Socialdemokraterna har levererat och där vi delar problembeskrivningen.

Moderaterna avvecklar nu arbetsmarknadsinsatser och bygger färre bostäder, vilket inte kommer lösa utan förvärra problemen. Det är dags att Moderaterna i Järfälla tar sitt ansvar istället för att skylla ifrån sig.

  1. Bristen på poliser. Under valrörelsen lovade S tidigt att anställa 10 000 fler inom polisväsendet. Efter att initialt sagt att det var omöjligt kröp M fram och sa att det visst gick. Genom januariavtalet kommer det nu bli verklighet.
  2. Trångboddheten. Järfälla har tagit problemet på allvar och arbetat hårt för att bygga nya hyresrätter som folk har råd med. Under S-styret 2014-2018 gick Järfälla från drygt 100 till över 1000 nya bostäder per år. Sedan det borgerliga minoritetstyret tillträdde har de stoppat 400 nya hyresrätter. Nästa steg är att stoppa ytterligare 3000 planerade bostäder. Det kommer knappast råda bot på trångboddheten.
  3. Ett utbrett beroende av försörjningsstöd. För att få fler i arbete behövs konkreta insatser. Satsningar på subventionerade anställningar resulterade i att Järfälla 2018 hade den lägsta andelen medborgare som gick på försörjningsstöd sedan 1994, när mätningarna började. Det har kraftigt skurits ner sedan maktskiftet i Järfälla.

Skjutningarna på Söderhöjden bör tas på största allvar. Vi kan aldrig acceptera att människor inte vågar gå och handla mjölk av rädsla för att bli skjutna i mataffären.

För att lösa problemen behövs konkreta reformer, inte att vi skyller ifrån oss. S har tagit sitt ansvar på både nationell och kommunal nivå den senaste mandatperioden.

Nu väntar vi på att Moderaterna ska göra detsamma och presentera konkreta lösningar för Järfällas medborgare.


Eva Ullberg, Oppositionsråd och gruppledare för Socialdemokraterna i Järfälla


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en replik. Läs hela debatten här

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Integrationen i Sverige

LÄS VIDARE

DEBATT. Sluta dalta med gängen i förorten

ÄMNEN I ARTIKELN

Integrationen i Sverige

Jakobsberg

Integration

Migration

Integrationspolitik

Migrationspolitik

Moderaterna