ÅSIKT

”Vem bryr sig om Zlatans tänder?”

Dubbelmoral att publicera inkomsten

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Läste i Aftonbladet (19/6) artikeln om personerna med rikets högsta inkomster. Samtidigt om Fabian Bengtsson, som fick finna sig i att bli kidnappad, bortförd och märkt för livet, just på grund av sin och familjens förmögenheter. Tycker inte Aftonbladet att det luktar dubbelmoral?

Henrik Pehrson, Göteborg

Svar: Visst kan man resonera som du gör. Men med ett sådant resonemang skulle vi tvingas avstå från mycket. Vi skulle tvingas leva i ett samhälle där all information som skulle kunna inspirera till brott blev omöjlig att publicera.

Vi skulle till exempel inte kunna skriva att H&M och Ikea är två av Sveriges vinstrikaste företag. För då kan man ju dra slutsatsen att Stefan Persson och Ingvar Kamprad blir ännu rikare. Vi skulle inte kunna skriva om pyromandåd, det skulle ju kunna inspirera andra till samma brott. Och det vore också omöjligt att berätta om statsministerns och kungaparets program eftersom man då ger upplysningar som någon sjuk person skulle kunna utnyttja på ett brottsligt sätt.

Varför leda in folk i spelberoende?

I dag när jag gick förbi en kiosk såg jag löpsedeln till dagens AB.

”Pokerproffsens bästa speltips”. Varför måste ni försöka leda in så många svenskar som möjligt i spelberoende? Har ni något speciellt avtal med spelbolagen eller gör ni det för att det är kul? Ni kan lika gärna ha löpsedlar med rubriker som: ”Superjunkiens bästa knarkmixar” eller ”Råalkisarnas skönaste 70/30-groggar”.

”Rocky”

Svar: Det är inte förbjudet att spela poker i Sverige, däremot är det förbjudet att sälja narkotika. Och för att undvika alla lockelser till missbruk skulle man vara tvungen att förbjuda allt spel, all alkoholförsäljning och all tobaksförsäljning. Ja, även läkemedel och datorsurfande är ju beroendeframkallande.

Tom Cruise gör ingen ”attack”

Någon skrev tidigare om att de inte gillade att man använde ordet ”rasar” på fel sätt. Det finns fler dåligt använda ord. ”Kupp”, ”attack”, ”kris” och ”kärleksdrama” eller andra typer av ”drama”.

En kupp är ett militärt maktövertagande i en bananrepublik, INTE att någon av våra prinsessor åkte bort under en helg utan att berätta det. En attack är när någon flyger ett fulltankat plan in i WTC, INTE att Tom Cruise tycker att man ska undvika mediciner.

Om man anstränger sig så går det nog att skriva intressant utan att irritera folk med språkmissbruk.

Ville

Svar: Håller med dig om att fel användning av vissa ord devalverar deras betydelse.

Vem bryr sig om Zlatans tänder?

Hur många promille av Aftonbladets läsare bryr sig om ifall Zlatan har en glugg mellan framtänderna eller inte ? Är detta värt en hel löpsedel ?

Han får vara tandlös om han vill.

Hasse L

Svar: Det är väl inte världens viktigaste nyhet, det håller jag med dig om. Men ibland kanske det är tillåtet att vara lite mindre viktig på löpsedeln. Zlatan är en stor idol och en av Sveriges mest kända personer. Många är intresserade av att läsa allt om honom, kanske till och med att han opererat leverfläckar och fixat till sina tänder.