Ni borde fundera på hur unga ska få jobb

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Replik från MUF om sommartermin

Muf:s ordförande Rasmus Törnblom.
Muf:s ordförande Rasmus Törnblom.

REPLIK. Dagens debattartikel av SSU och Saco studentråd är talande för den enorma reformtrötthet som regeringen och dess ungdomsförbund befinner sig i. Med rubriken ”Låt oss plugga – inte slåss om jobben” kapitulerar SSU inför en av de vanligaste frågeställningarna många studenter ställer sig så här års, nämligen: ”Kommer jag kunna få ett sommarjobb?”.

När regeringens jobbpolitik har kraschat och ersatts med utredningar, tomma löften och samordnare försöker inte ens SSU ge sken av de har svaren på hur unga ska få jobb. Det är förvisso ärligt när de kramar den politik och arbetsmarknadslagstiftning som aktivt stänger unga ute från sina första jobb.

Paradoxalt nog kommer debattartikeln samma dag som alla unga under 26 år möts av en ungdomsskattechock när arbetsgivareavgiften dubbleras. Det är inte konstigt att vi unga behöver ”slåss” om jobben när det blir dyrare att anställa oss.

Debattörerna har rätt i att svensk utbildning skulle må bra av stärkta sommarkurser och allra helst ett treterminssystem, men det är inte lösningen på att studenter som vill arbeta möter en tuff arbetsmarknad på sommaren.

Socialdemokraterna har inte gjort några ansträngningar för att underlätta för unga att komma in på arbetsmarknaden. I stället har ungdomsskatten tredubblats vilket gjort det dyrare att anställa unga.

Enligt Riksdagens utredningstjänst motsvarar kostnadsökningen för arbetsgivarna över 50 000 ungdomsjobb. Dessutom är regeringens löfte om en 90-dagarsgaranti för unga är skjutet på framtiden.

Allt som allt har 90-talisterna satts på undantag av regeringen. Skatterna och trösklarna till första jobbet har höjts och förstärkningen av sommarkurserna lyser med sin frånvaro. Om Socialdemokraternas välkryddade löften till ungdomsgenerationen i valet 2014 ens blir genomförda kommer ungdomsgenerationen som löftena ställdes ut till knappast vara särskilt unga längre.

Det vore klädsamt av regeringens ungdomsförbund att för en gångs skull välja unga före Stefan Löfven.

Rasmus Törnblom

Förbundsordförande Moderata Ungdomsförbundet

Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert: