Vill ni införa förbud för valfrihet i vården?

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Replik från Alliansen om privat sjukvård

Torbjörn Rosdahl (M), Anna Starbrink (L), Ella Bohlin (KD) och Gustav Hemming (C).

REPLIK. Svensk sjukvård håller på många sätt toppklass men kan bli bättre. Tillgängligheten brister, det är trångt på akutmottagningarna och alltför stressigt för personalen. Vi behöver helt enkelt använda vårdens stora resurser smartare.

I Stockholm har valfriheten och mångfalden av vårdgivare gjort att vi kunnat kapa köerna för till exempel den som väntar på en höftoperation och för barn med språksvårigheter som behöver hjälp av logoped.

Men S sitter fast i drömmar om likriktning med storskaliga centraliserade lösningar.

Stockholmsvården är kostnadseffektiv.

Stockholmarna använder vården i högre utsträckning, och vi har bättre vårdresultat och hälsa än på många andra håll. Vi genomför massiva investeringar (42 miljarder) i moderna vårdlokaler. Vi frågar oss vilka mångårigt S-styrda landsting som är Wikströms och Ullbergs skyltfönster?

Hög kvalitet, goda arbetsvillkor och mesta möjliga vård för skattepengarna är vårt syfte. Om en fristående vårdgivare kan erbjuda nya, smarta lösningar för att driva ett akutsjukhus – varför skulle vi inte se den möjligheten? Sjukvårdsministern verkade imponerad av privat drivna S:t Görans sjukhus. Ett akutsjukhus i fristående regi är tydligen OK – men absolut inte fler?

Sjukvårdsministern är skyldig oss och stockholmarna några svar: Vilka stockholmare är det som inte ska få hjälp, när ni ska stoppa vårdval och ransonera sjukvården?

Och är er förbudsretorik just bara retorik, eller tänker ni införa förbudslagar för privata alternativ och valfrihet i vården?

Alliansens gruppledare i Stockholms läns landsting

Torbjörn Rosdahl, finanslandstingsråd (M)

Anna Starbrink, hälso- och sjukvårdslandstingsråd (L)

Ella Bohlin, barn- och äldrelandstingsråd (KD)

Gustav Hemming, miljö- och regionplaneringslandstingsråd (C)

Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert: