Debatt

Er kamp för kvinnor gäller alla – utom oss

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Debattörerna: Sveriges Kvinnolobby tar ställning – mot somaliska kvinnor

Sveriges Kvinnolobbys stöd till Amineh Amineh Kakabaveh uppvisar både okunskap och illvilja, skriver debattörerna. Tidningen Expo avslöjade i april att riksdagsledamoten hade spridit en film med rasistiskt innehåll. Tre av debattörerna, från vänster: Ayaan Mohammud, Najma Ali och Ifrah-Degmo Mohamed.
Sveriges Kvinnolobbys stöd till Amineh Amineh Kakabaveh uppvisar både okunskap och illvilja, skriver debattörerna. Tidningen Expo avslöjade i april att riksdagsledamoten hade spridit en film med rasistiskt innehåll. Tre av debattörerna, från vänster: Ayaan Mohammud, Najma Ali och Ifrah-Degmo Mohamed.

DEBATT. Riksdagsledamoten och ordföranden för Varken hora eller kuvad, Amineh Kakabaveh (V), delade en film som skapades av nazistiska Nordisk ungdom. Filmen var manipulerad med fel text och porträtterade somalier som tjuvar och våldtäktsmän. Kakabaveh delade filmen på sin Facebooksida och försvarade innehållet.

Detta var i slutet på april månad och sedan dess har det hänt mycket. Kakabaveh sattes på time-out från sitt utåtriktade politiska uppdrag, hon polisanmäldes samtidigt av privatpersoner och nu pågår det en förundersökning mot riksdagsledamoten.

Under den här tiden väljer Sveriges Kvinnolobby att gå ut med ett stödbrev till Kakabaveh med motiveringen "Få personer betyder så mycket för invandrade tjejers och kvinnors rättigheter.

Sveriges Kvinnolobby vill uppmärksamma Amineh Kakabavehs ovärderliga insatser för jämställdhet och kvinnors rättigheter i Varken hora eller kuvad och i Riksdagen”.

Det här är problematiskt på många olika sätt och Sveriges Kvinnolobby uppvisar både okunskap och illvilja när de skriver detta.

Är Amineh Kakabaveh företrädare för ALLA invandrartjejer? Vidare är det problematisk eftersom Sveriges Kvinnolobby menar att det är få personer som arbetar med kvinnors rättigheter och framför allt invandrarkvinnors rättigheter. Det finns hundratals föreningar som aktivt arbetar med att konkret göra något åt patriarkatet och kvinnoförtrycket.

Ni förnekar inte bara arbetet som görs av feminister och antirasister utan anklagar, liksom Kakabaveh, också oss för att vara islamister.

VHEK har gjort ett bra arbete med att lyfta fram hedersrelaterade våld/förtryck och barnäktenskap men detta är ingen anledning att attackera och kränka människor.

För att bagatellisera kränkningen mot den somaliska gruppen ännu mer skriver Sveriges Kvinnolobby att ”Sveriges Kvinnolobby tar, liksom Amineh Kakabaveh själv, avstånd från filmen och från alla former av rasism. Men ett ångrat klick på sociala medier väger lätt jämfört med hennes mångåriga kamp mot förtryck och rasism../”

De meningarna kan inte uppfattas på annat sätt än att Sveriges Kvinnolobby menar att det är okej att sprida rasistiska och nazistiska filmer så länge en kallar sig anti-rasist. Antirasister och feminister måste vara konsekventa i sitt arbete.

Kakabaveh står inte anklagad för att endast ha delat filmen utan för att hon själv skriver att hon står bakom innehållet och att den skildrar verkligheten. Står Sveriges Kvinnolobby också för innehållet?

Sedan är det extremt märkligt att Sveriges Kvinnolobby tar sig friheten att kidnappa våra känslor och hur den somaliska gruppen som blev kränkta av Kakabaveh ska känna och gå vidare med den allvarliga händelsen.

Att släta över en rasistisk kränkning med att det bara är "ett ångrat klick" är som att släta över en sexistisk kränkning med att det bara är "ett ångrat tafs”. Oacceptabelt!

Vi som skriver under detta brev vill att Sveriges Kvinnolobby stödjer alla feminister och antirasister och inte själva diskriminerar på grund av hudfärg och religion. Vi vill att Sveriges Kvinnolobby inkluderar alla kvinnor i Sverige och inte fortsätter att agera partiskt.

Vi vill också att Sveriges Kvinnolobby ber om ursäkt till de grupper ni har svikit.

Ayaan Mohammud, Somaliska kvinnoföreningen, Linköping  

Sahra Hussein, Somaliska Kvinnoföreningen i Bollnäs         

Muna Mohamud, Woman2woman Diaspora Action Group 

Ifrah-Degmo Mohamed, Vänsterpartiet Tensta-Rinkeby Spånga

Najma Ali, antirasist

Sahra Jama, vänsterpartist

Ramzi Ben Youssef, Refugees Welcome Stockholm

Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Sveriges Kvinnolobby

ÄMNEN I ARTIKELN

Sveriges Kvinnolobby

Amineh Kakabaveh

Rasism