Ge oss tillbaka vår bro – och vår frihet

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Debattörerna: En förlängning av id-kontrollerna skulle skada hela landet

Id-kontrollerna har lagt sig som en våt filt över regionen, skriver debattörerna.
Id-kontrollerna har lagt sig som en våt filt över regionen, skriver debattörerna.

DEBATT. Länsstyrelsen i Skåne har i dagarna överlämnat en rapport till regeringen, som på punkt efter punkt visar hur snart ett år med gränskontroller i Hyllie och nio månader med id-kontroller på Kastrup drabbat Skåne negativt.

Just nu genomför riksdagen en utvärdering som kommer att avgöra kontrollernas framtid: avskaffande eller förlängning. Vi, politiker i Malmö och representanter för Skånes näringsliv, vill därför påminna om vad id-kontrollerna betyder inte bara för Skånes, utan för hela landets förutsättningar att attrahera företag, skapa nya jobb och en hållbar utveckling.

Öresundsregionen är Nordens befolkningsmässigt största transnationella samarbetsregion. Dagligen sker omkring 75 000 resor över Öresundsbron. I regionen produceras 26 procent av Sveriges och Danmarks samlade BNP. Här finns 14 universitet och högskolor, 155 000 studenter, 12 000 forskare samt den största koncentrationen av högutbildade i norra Europa. Politiker och näringsliv på båda sidor sundet har lagt mycket kraft på att riva gränshinder och bygga en funktionell arbetsmarknadsregion med fyra miljoner invånare.

Men id-kontrollerna har lagt sig som en våt filt över regionen.

Malmöbornas arbetsmarknad har krympt avsevärt. I dag når man 322 000 färre jobb från Malmö C på under en timmes restid. Det motsvarar tre av tio jobb. Fyra av åtta stora danska företag uppger att det blivit svårare att rekrytera svensk personal. Resan över Öresundsbron tar i dag längre tid, är besvärligare och mer oberäknelig. Tågresenärerna över Öresund tillbringar sammanlagt 6 660 timmar mer på transporter per dag, jämfört med innan kontrollerna infördes.

Malmö står inför stora utmaningar. För att möta dem måste vi kunna nyttja det unika läget vi har som porten till Europa. Öresundsregionen är Nordens största arbetsmarknadsregion, närheten till Kastrup och Köpenhamn gör att Malmö lockar till sig investeringar från hela världen, 2015 startades åtta nya företag om dagen i Malmö. Företag väljer att satsa därför att de ser potentialen i hela regionen.

En förlängning av gräns- och id-kontrollerna kommer att skapa en osäkerhet kring hela Öresundsprojektet och skrämma bort nödvändiga investeringar.

I somras blev det stora rubriker när Södertäljebron var avstängd efter en lastbilsolycka. Ekonomin riskerade att hämmas, skrev Svenska Dagbladet. Stora bekymmer och kostnader för företagen i Stockholmsområdet när huvudartären i näringslivets blodomlopp skadats. Osäkerheten om när bron kunde öppna riskerade att hämma optimismen i näringslivet.

Södertäljebron var avstängd i två månader. Det var säkert jobbigt och tålamodskrävande, precis som Trafikverket skrev på sin hemsida: “Så nu är vi jätteglada att vi kan öppna bron och att allt kan återgå till det normala.”

Efter snart ett år med kontroller skulle även vi önska att allt återgick till det normala, att regeringen rev upp beslutet om id-kontroller när det nu omprövas, så att vi får tillbaka vår arbetsmarknad, vår fria rörlighet och vår bro.

Märta Stenevi

Anders Gärdsmark

Stephan Müchler

Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert: