Debatt

Har ”Humanisterna” patent på sanningen?

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Terry Evans, medium, svarar Christer Sturmark: Varken jag eller Ljusdal kommun gör något olagligt

Christer Sturmark skriver i Aftonbladet den 27 februari att vidskepelse kan döda. Han jämför min verksamhet med de värsta tänkbara fall han kan finna, i Afrika och Asien där människor tydligen dödats på grund av vidskepelse. Men Sturmark gör självmål. Han skriver: ”I Nepal och Indien fördrivs hela familjer från sina byar, och dödas inte sällan för sina påstådda magiska krafter”.

Försöker du fördriva mig ut ur Sverige Christer, eller är du emot det? Du påstår ju att jag påstår att jag har magiska krafter.

Den attityd som Sturmarks artikel speglar verkar vara hämtad från den internationella sekulära rörelsen. I tidningen ”New humanist” (oktober 2011) har de en slogan på framsidan: ”You have the right to be offended and I have the right to offend you”.

Christer Sturmark följer den dogmen. Är de sekulära humanisterna så osäkra att de måste förnedra, eller har de elitistiska friheter för att de är ateister och sekulära?

Sturmark skriver att jag är en bedragare för att jag, som är EU-medborgare, tjänar mitt levebröd på andekommunikation. Enligt min och många andras erfarenhet finns nämligen en andlig dimension. Sturmark skriver vidare att Ljusdals kommun inte bör hyra ut sina lokaler till mig.

Sedan när blev det olagligt i Sverige eller EU att ha och ägna sig åt en livsåskådning? Sedan när blev det olagligt att människor som delar samma livsåskådning hyr en lokal och träffas? Som medborgare av Europeiska Unionen och enligt de mänskliga rättigheterna (artikel 18 och 19) har vi lagen på vår sida. Ljusdals kommun har även rätten att hyra ut sin lokal till vårt evenemang.

Jag vill poängtera att de människor som kommer till mig som medium kommer från alla slags samhällsgrupper. Bland dessa människor finns de som har en solid grund inom den akademiska världen. Andra har sin egen form av intelligens. De har alla ett öppet sinne och tycker inte om att pekas ut som hjälplösa individer, som Sturmark och Humanisterna gör.

För är det bara Humanisterna som har patent på sanningen? Är inte essensen inom vetenskap och folkbildning att behandla allt som möjligt?

Om Christer Sturmark fortsätter i denna riktning så är min känsla att Humanisterna är ett skepp som kommer att sjunka.

För att skydda rätten att ha en valfri världsåskådning och vetenskaplig öppenhet har en grupp akademiker, sakkunniga och journalister nyligen bildat en förening som heter Humanism och Kunskap. En målsättning är att ersätta Humanisterna, för ni behövs inte. Ni gör ingen nytta.

Terry Evans

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt