ÅSIKT

Skamligt att gå på papperslösa barn, M

Debattörerna: Redan utsatta familjer kommer inte kunna ge sina barn mat eller varma kläder

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Att som Moderaterna i Stockholms Stad göra livet outhärdligt för papperslösa barn, enkom för att driva signalpolitik, är skamligt, skriver debattören.

REPLIK. I oktober tog Feministiskt Initiativ tillsammans med den rödgrönrosa majoriteten i Stockholm beslut om att barn till papperslösa skall omfattas av möjligheten att få ekonomiskt bistånd. Beslutet är en viktig markering om att Stockholm är en stad som strävar efter att leva upp till barnkonventionens krav på att barns bästa skall sättas i främsta rummet och att barn har rätt till skälig levnadsstandard.

Moderaterna vill nu stoppa möjligheten till bidrag för mat, kläder och tak över huvudet för barn till papperslösa. Det är skamligt att så tydligt ta ställning mot barnkonventionen och göra utsatta barn till måltavla för sin signalpolitik. Moderaterna verkar tro att det går att skrämma iväg papperslösa genom att göra livet så svårt som möjligt för dem och deras barn.

Sanningen är att vi vet att det inte fungerar så. Redan i Social Rapport 2010 konstaterade Socialstyrelsen att det fanns mellan 10 000 och 50 000 papperslösa personer i Sverige. Av dem var mellan 2 000 och 3 000 barn. Sedan dess har gruppen ökat till följd av den hårt åtstramade asylpolitiken. En politik som inte bara har stängt gränser och splittrat familjer, men som också bedriver en skoningslös jakt på papperslösa.

Papperslösa kommer att fortsätta finnas i Stockholm även med moderat politik, skillnaden är att de skulle utsättas för ännu större lidande. Om Anna König Jerlmyr och Andrea Ström får som de vill kommer redan utsatta familjer inte längre kunna ge sina barn mat eller varma kläder till vintern. Moderaternas politik urholkar barnrätten genom att förvägra samhällets mest utsatta barn sina grundläggande behov.

Jag är stolt över att det rödgrönrosa styret i Stockholm tar barns rättigheter på allvar. Vi har tillsatt en barnombudsman, antagit ett program för barns rättigheter och inflytande och gett socialtjänsten ökade resurser. Barns rättigheter får aldrig bara bli fina ord på ett papper. Det kräver konkret politisk handling som inte gör skillnad på barn och barn när det handlar om grundläggande behov.


Anna Rantala Bonnier, gruppledare Feministiskt Initiativ och ledamot i socialnämnden i Stockholm


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

ARTIKELN HANDLAR OM