Våra miljardärer vill bli rikare – med SD:s hjälp

Jonas Sjöstedt: Deras egenintresse riskerar förstöra för så många människor i det här landet

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

För några av Sveriges allra rikaste är sänkta skatter och högerpolitik viktigare än allt annat. De vill ha det så gärna att de kampanjar för att högern ska ta makten med SD. Den mest drivande är Antonia Ax:son Johnson, skriver Jonas Sjöstedt (V). Bilden är ett montage.
Foto: TT /Aftonbladet
För några av Sveriges allra rikaste är sänkta skatter och högerpolitik viktigare än allt annat. De vill ha det så gärna att de kampanjar för att högern ska ta makten med SD. Den mest drivande är Antonia Ax:son Johnson, skriver Jonas Sjöstedt (V). Bilden är ett montage.

DEBATT

DEBATT. För några av Sveriges allra rikaste är sänkta skatter och högerpolitik viktigare än allt annat. De vill ha det så gärna att de nu kampanjar för att högern ska ta makten med Sverigedemokraterna. Hur det skulle drabba alla oss andra verkar de inte bry sig om.

Den mest drivande av dessa är Antonia Ax:son Johnson. Hon har en förmögenhet på 57 miljarder kronor, mer än Sveriges hela försvarsbudget. Pengarna kommer från vinsterna från bland annat Willys, Hemköp och Åhléns. Nu lyfter hon fram skatterna som skäl till varför det är så viktigt med en högerregering oavsett om den är beroende av SD.

Betalar hon då så fruktansvärt mycket i skatt? Tja, nyligen visade en granskning att hon betalar en mindre andel av sina inkomster i skatt än Lilian, 67 år, ett vanligt butiksbiträde på Willys. Den Lilian som tillsammans med alla sina kollegor arbetat ihop vinsterna åt Antonia Ax:son Johnson. Nu kampanjar Antonia Ax:son Johnson för en regering som kan sänka hennes egen skatt ännu mer.

Men det är inte bara skattesänkningar för de rikaste som lockar. Antonia Ax:son Johnson berättar själv att hon haft kontakt med andra näringslivstoppar om att samarbeta med SD, till exempel mångmiljardären Rune Andersson. Varför han är intresserad av att få en högerregering är lätt att förstå. Precis som Ax:son Johnson gör han stora pengar på vinster i välfärden. Han är största ägare av Academedia och vill förstås fortsätta plocka ut skattebetalarnas pengar som skulle gått till skolan.
Inför valet gick han därför ut i Dagens industri och propagerade mot Vänsterpartiet. Nu driver han på för att ge inflytande till SD.

De som nu kampanjar för att ge SD inflytande är inte några representanter för vanliga svenska företagare. Istället hör de till den mycket lilla klick som i kraft av sitt ägande styr stora delar av vårt land. De vars namn står på topplistan över de allra rikaste. Dessutom har de på grund av sin rikedom och makt fri tillgång till att i media kampanja för de politiska åsikter de tjänar mest på.

Jag tänker på de som jobbar på Willys, Hemköp och Åhléns. De som arbetar ihop vinsterna åt ägarna men aldrig får publicera några debattartiklar i Dagens Industri. Om Sverige får en högerregering som samarbetar med SD, riskerar de i butikerna att få högerns otrygga anställningar och sänkta löner – och dessutom drabbas av rasismen från SD. För vi vet ju. Om rasistiska partier ges inflytande kommer de både att påverka själva politiken och genom sin nya position legitimera öppen rasism runtom i landet.
Risken är också stor för begränsningar av kvinnors rättigheter och ökad homofobi. Det får inte hända.

Men det finns också en rörelse för något bättre. Vänsterpartiet gick fram kraftigt i valet och vi växer nu i antal medlemmar mer än vi någonsin gjort i modern tid. Det finns så många som vill stå upp för både en konsekvent antirasism och en strävan efter jämlikhet. Vi vill att en ny regering ska göra sådant som att införa ett ordentligt högkostnadsskydd i tandvården, höja lågavlönade kvinnors löner och se till att man kan lita på LSS och sjukförsäkringen. I fyra års tid har vi fått igenom alltifrån gratis glasögon för barn, till stora satsningar på fler anställda i sjukvård och skola. Sådant vill vi fortsätta med.

När det gäller miljardärerna tycker vi att de gott kan bidra med lite mer i skatt, så att vanliga löntagare kan betala mindre. Och vi kommer alltid stå upp för alla människors lika värde.
Vi ser vad de SD-kampanjande miljardärerna håller på med. Deras egenintresse riskerar förstöra för så många människor i det här landet. Men det är långt ifrån avgjort och vi kommer göra allt vi kan för att Sverige ska gå en annan väg.


Jonas Sjöstedt, partiledare Vänsterpartiet


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs hela debatten här

Publicerad:

LÄS VIDARE